În Republica Moldova vor fi construite încă trei parcuri solare fotovoltaice (FOTO)

În țara noastră vor fi construite încă trei parcuri solare fotovoltaice, care vor avea o capacitate totală de 28 MW. Proiectul acestui plan investițional a fost prezentat în cadrul unei vizite de lucru a Ministrului Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, la cel mai mare parc solar fotovoltaic din Republica Moldova.

În cadrul vizitei de lucru, Sergiu Railean a discutat cu administrația companiei despre capacitățile de producere a parcului fotovoltaic, precum și despre problemele și impedimentele cu care se confruntă la momentul actual.

Potrivit reprezentanților companiei, parcul solar are o capacitate de 1MW și este situat pe o suprafață de aproximativ 2 hectare. La moment pe teritoriul acestuia sunt amplasate circa 3 700 de panouri solare. Pe parcursul unui an calendaristic, acesta generează 1,2 milioane kWh. În perspectivă compania intenționează să construiască încă trei parcuri fotovoltaice: la Bulboaca, Cărpineni și Nisporeni.

”Republica Moldova trebuie să-și dezvolte sursele alternative de energie, să-și valorifice potențialul în sectorul energiei regenerabile. Acest obiectiv poate fi atins prin implicarea activă a mediul de afaceri în noi proiecte de energie regenerabilă. Construcția a încă trei parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de circa 28 MW va crește capacitatea de producere a energiei regenerabile pe piața națională”, a declarat Sergiu Railean.

Totodată, ministrul Railean a vizitat Centrul de preluare a apelurilor de urgență al Serviciului 112 din comuna Băcioi, amplasat în apropierea parcului solar. Acesta este primul Centru de preluare a apeluri din Europa, care este alimentat 100% cu energie verde de parcul fotovoltaic.


Preluat de la: Publika.md