43% din decesele induse de cancerul pulmonar, produse din cauza poluării

Cancerul care induce cea mai mare mortalitate este cel pulmonar, iar aerul curat este soluția pentru un plămân sănătos, fiecare respirație contând, a transmis, duminică, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, medicul Beatrice Mahler, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului. „Respectarea normelor de calitate a aerului ale Organizației Mondiale a Sănătății par dificil de realizat, însă efectele negative ale poluării casnice, ambientale și industriale sunt reale și se traduc în ani de viață pierduți”, a explicat Mahler, într-o postare pe pagina de Facebook a Institutului „Marius Nasta”.
Potrivit acesteia, asocierea cancer pulmonar – fumat nu mai surprinde pe nimeni și totuși o mare parte din pacienții cu cancer pulmonar sunt nefumători. „Expunerea la particule poluante poate provoca modificări ale celulelor căilor respiratorii care declanșează cancer pulmonar. Studiile au arătat că aceste schimbări sunt vizibile la aproximativ jumătate dintre persoanele cu cancer pulmonar care nu au fumat niciodată. Unul din mecanismele descrise indică că particulele PM 2.5 provoacă inflamație în plămân. Inflamația ‘trezește’ celule în mod normal inactive din plămâni, celule care au mutații și care cauzează cancer. Combinația de mutații care cauzează cancer și inflamație poate declanșa aceste celule să crească necontrolat, formând tumori. Mutațiile genei EGFR sunt frecvent întâlnite în cancerul pulmonar la persoanele care nu au fumat niciodată”, a menționat dr. Beatrice Mahler.

Potrivit acesteia, un studiu care a prelucrat datele a peste 400.000 de oameni din Marea Britanie și țări din Asia compară ratele de cancer pulmonar mutant EGFR în zone cu diferite niveluri de poluare cu particule PM 2,5, evidențiind rate mai mari la persoanele care trăiesc în zone cu niveluri mai mari de poluare cu PM 2,5. „43% din decesele induse de cancerul pulmonar, se produc din cauza poluării, din care doar poluarea aerului determină până la 29%. Un alt aspect îngrijorător este creșterea deceselor ca urmare a nivelului crescut de poluanți în aerul exterior, care depășește în ultimii ani mortalitatea secundară poluării casnice, determinată în mare parte de fumul de țigară”, a mai spus dr. Beatrice Mahler.


Preluat de la: Timpul.md