Zvonuri în Franța privind posibila demisie a lui Macron: „Exclus”, spune însă președintele

Emmanuel Macron a exclus varianta demisiei „indiferent de rezultatul” alegerilor legislative anticipate convocate după înfrângerea formațiunii sale în alegerile europene.

Întrebat de reporterii Figaro Magazine despre riscul ca Rassemblement National (RN, extrema dreaptă) să îi ceară demisia în cazul unei victorii, președintele francez a respins această posibilitate, potrivit AFP.

„Nu RN este cel care scrie Constituția, nici spiritul ei. Instituțiile sunt clare, la fel și locul președintelui, indiferent de rezultat. Este un intangibil pentru mine”, a răspuns el.

Macron urma să susțină marți o conferință de presă, care a fost în cele din urmă amânată pentru miercuri.

Conferința iminentă a stârnit noi speculații. Site-ul postului de radio Europe 1 a scris că președintele ar putea anunța că își pune demisia în joc înaintea alegerilor, pentru a mări miza și pentru a mobiliza alegătorii împotriva RN.

Trei conferințe săptămânale

Altfel, Macron s-a declarat din nou pregătit să dezbată cu Marine Le Pen, lidera deputaților de extremă dreapta din Adunarea Națională dizolvată. „Bineînțeles! Sunt gata să port culorile noastre și să apăr proiectul nostru”, a spus el.

„Mă voi duce acolo pentru a câștiga”, a dat asigurări președintele în interviul realizat luni după-amiază, a doua zi după anunțul său șocant privind anticipatele, care a luat prin surprindere pe toată lumea, inclusiv pe propriul său premier Gabriel Attal.

Celor care au crezut că este „nebun” să provoace un astfel de cutremur politic, Emmanuel Macron le-a răspuns: „nu, deloc”, mai scrie AFP. „Mă gândesc doar la Franța. A fost o decizie corectă, în interesul țării. Și le spun francezilor: nu vă fie teamă, mergeți la vot”.

Macron și-a exprimat dorința de a ține mai multe discursuri pe parcursul lunii iunie și are în vedere „trei apariții pe săptămână până la alegerile legislative”.

„Primul eveniment major al acestui plan masiv de comunicare va fi conferința de presă de astăzi”, a declarat marți o sursă apropiată Președinției. În cele din urmă această conferință a fost amânată pentru miercuri la prânz.

Preşedintele Franței, Emmanuel Macron, a anunţat pe data de 10 iunie despre dizolvarea Adunării Naţionale (parlamentul francez), în urma înfrângerii suferite de alianţa de la guvernare în alegerile europarlamentare, care a ajuns pe locul al doilea, la mare distanţă de rezultatul Rassemblement National (RN).


Preluat de la: Unimedia.info