Zi de foc pentru Ulianovschi. Fostul ministru de Externe va participa la dezbaterile privind numirea în funcţie a noului director general al OMC

Fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi, candidat la şefia Organizaţiei Mondiale a Comerţului, participă astăzi la dezbaterile privind numirea în funcţie a noului director general al OMC. Evenimentul, organizat la Geneva, începe la ora 12:00. Candidatul moldovean, singurul din Europa de Est şi cel mai tânăr dintre alţi şapte înscrişi în cursă, va răspunde la întrebările reprezentanţilor celor 164 de ţări membre timp de o oră şi jumătate.       

Perioada de nominalizare a candidaţilor pentru această funcţie s-a încheiat în data de 8 iulie. Cea de-a doua fază a concursului, care constă în prezentarea pretendenţilor va dura până în 7 septembrie. Vor urma încă două luni de consultări în cadrul cărora se va decide care dintre cei opt merită să ocupe prestigioasa funcţie.

Actualul director general, brazilianul Roberto Azevedo, își va da demisia în 31 august, cu un an mai devreme de expirarea celui de-al doilea mandat.

În prezent, diplomatul moldovean este prim-vicepreşedintele celei mai mari companii multinaționale din Canada, responsabil de domeniul energiei regenerabile, iar în perioada 2016-2018, a fost reprezentantul permanent al Republicii Moldova pe lângă OMC și ONU.

Anterior, în 2017, el a fost ales președinte al Comitetului Balanța de Plăți, fiind primul diplomat moldovean care a deținut o astfel de funcție la Organizația Mondială a Comerțului. În perioada în care a deținut funcția de ministru de Externe, a promovat intens ideea retragerii trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul ţării noastre și a reușit să includă subiectul pe agenda Organizației Națiunilor Unite, care, ulterior a adoptat și o rezoluție în acest sens. 

Moldova este membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului din iunie 2001.


Preluat de la: Publika.md