„Daţi Federaţiei Ruse doi sau trei ani şi ea ne va zdrobi. Nu ne vom asuma acest risc (…). Nu va exista pauză în favoarea Rusiei”, a subliniat joi, preşedintele ucrainean, răspunzând unei întrebări într-o conferinţă de presă comună cu omologul său eston Alar Karis.
”O pauză pe câmpul de luptă, pe teritoriul Ucrainei, nu este o pauză în război. Ea nu este sfârşitul războiului. Asta nu conduce la un dialog politic cu Federaţia rusă sau cu oricine alticineva”, a subliniat el.
Zelenski a făcut acest turneu în contextul în care Moscova şi Kievul se acuză reciproc de faptul că vizează civili în atacurile lor cu rachete, în plină escaladare brutală a acestor atacuri.
Capitala Estoniei a fost a doua etapă a acestui turneu în ţările baltice, aliate loiale ale Ucrainei, în cadrul unor eforturi de consolidare a susţinerii Kievului odată cu apropierea a marcării a doi ani de Război în Ucraina.
Zelenski a subliniat importanţa ajutorului internaţional al ţării sale şi şi-a exprimat regretul faţă de blocarea de către Ungaria a unui ajutor al Uniunii Euroipene (UE) în valoare de 50 de euro.
”Avem o întârziere şi un blocaj al unui important pachet financiar fără care este imposibil să supravieţuim. Să spunem că este dificil”, a recunoscut el într-o conferinţă de presă comună cu premierul eston Kaja Kallas.
Kaja Kallas l-a asigurat pe Volodimir Zelenski de susţinerea ucrainei de către Estonia ”până la victorie” şi a subliniat că ”libertatea trebuie să fie mai bine înarmată decât tirania”.
Ea a reiterat promisiunea Guvernului eston de a aloca 0,25% din PIB-ul Estoniei ajutoarelor militare destinate Ucrainei în următorii patru ani.
”Sperăm ca acest lucru să servească drept exemplu tuturor celorlalţi”, a declarat Kallas.
Preşedintele ucrainean a repetat că aderarea la NATO constituie cea mai bună garanţie de securitate a Ucrainei şi a regiunii Europei de Est.
NATO va obţine în schimb ”o armată dotată cu o experienţă militară, nu teoretică, ci practică”, a subliniat el.
”În acest război brutal, pe acest mare câmp de luptă, suntem toţi aliaţi care luptă pentru libertate”, a declarat Karis, apreciind că ”soluţia care constă în a face agresorul să dea înapoi necesită un efort comun al tuturor ţărilor democratice”.
”Toate şansele Rusiei în acest război au la bază speranţa că frontul unit al aliaţilor se sparge şi ca ucrainenii să fie lăsaţi singuri”, a avertizat el.
”Vă asigur că noi vom face totul ca acest lucru să nu se întâmple. Războiul trebuie să se termine cu victoria Ucrainei”, a subliniat el.
Preşedintele ucrainean a apreciat că ”Occidentul nu trebuie să aibă limite ale livrărilor de armament Ucrainei”.
”Atunci când noi aducem o susţinere militară, trebuie să înţelegem că, într-un război, este inevitabil să atacăm obiective militare ale agresorului, să încetinim şi să slăbim forţele inamicului şi să apărăm poporul ucrainean”, a continuat el.
Preşedintele eston a avertizat, pe X, că Rusia nu vrea să cucerească doar Ucraina.
”Împreună cu alţi dictatori, ea a lansat o provocare lumii democratice. Folosind armament achiziţionat de la Coreea de Nord şi de la alţi actori statali, (preşedintele rus Vladimir) Putin le poartă în acelaşi lupta lor”, scrie el şi cere UE ”să devină puternică pe plan militar”.
Volodimir Zelenski a denunţat, în prima etapă a turneului său baltic, miercuri, ezitările Occidentului cu privire la ajutorul financiar şi militar al Ucrainei, care ”nu face decât să crească curajul şi forţa Rusiei”.
Preluat de la: Unimedia.info