Zelenski a confirmat data la care va avea loc summitul de pace din Elveţia: Rusia nu este invitată

Şeful statului ucrainean a explicat că data pentru summitul despre aşa-numita Formulă a Păcii promovat de administrația sa a fost convenită cu preşedinta Elveţiei, Viola Amherd, potrivit EFE.

„Şefi de stat şi de guvern de pe toate continentele sunt invitaţi şi sperăm că vor participa”, a declarat Zelenski, care şi-a exprimat speranţa că summitul „va servi drept platformă pentru a vorbi despre cum poate fi realizată o pace justă şi durabilă pentru Ucraina”, potrivit principiilor dreptului internaţional.

Formula ucraineană pentru pace propune, printre alte obiective, restabilirea securităţii nucleare, alimentare şi energetice, eliberarea tuturor prizonierilor de război şi a civililor deţinuţi, restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei prin retragerea trupelor ruse.

Zelenski urmăreşte ca un număr cât mai mare de ţări să susţină acest document, în întregime sau în unele dintre punctele sale, pentru a creşte presiunea asupra Rusiei, cu scopul de a pune capăt ocupaţiei militare asupra Ucrainei şi agresiunii ruse împotriva ţării sale.

Ucraina a făcut o prioritate din atragerea la summit al unui număr mare de ţări din Africa, Asia şi America Latină.

„Sunt sigur că toate naţiunile iubitoare de pace din lume sunt interesate să participe la summit, pentru că relevanţa acestuia depăşeşte Ucraina”, a scris Zelenski joi pe reţelele sale de socializare.

Kievul a refuzat ca Rusia să fie invitată la summitul din Elveţia, de la care speră să transmită un mesaj puternic de respingere a încălcării legalităţii internaţionale pe care Moscova o comite în Ucraina şi totodată ca un astfel de mesaj să influenţeze Kremlinul.

Guvernul elveţian a anunţat joi că, „la această etapă”, Rusia nu se numără printre cele 160 de delegaţii invitate la negocierile care urmează să aibă loc în Elveţia la jumătatea lunii iunie şi care au ca scop obţinerea păcii în războiul dintre Moscova şi Kiev, informează Reuters.

„Elveţia este convinsă că Rusia trebuie implicată în acest proces. Un proces de pace fără Rusia nu este posibil”, a declarat guvernul elveţian într-un comunicat.

Guvernul elveţian a insistat că a arătat întotdeauna deschidere faţă de invitarea Rusiei, dar a remarcat că Moscova a subliniat în mod repetat că nu are niciun interes să participe la primul summit.

Oficialii ruşi au făcut referire la adoptarea de către Elveţia a sancţiunilor UE împotriva Moscovei din cauza invaziei Ucrainei şi au susţinut că, prin urmare, Elveţiei îi lipseşte credibilitatea ca mediator neutru.

Elveţia a anunţat în ianuarie că va găzdui un summit de pace la cererea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.


Preluat de la: Unimedia.info