Zeci de persoane au beneficiat gratuit de implant cohlear

Cheltuielile au fost acoperite din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală în cadrul programului special „Implant cohlear”, cu șaptesprezece persoane mai mult comparativ cu anul 2022.

Astfel de intervenții au fost efectuate la 14 copii și 22 adulți. Operația de implant cohlear se numără printre cele mai costisitoare cazuri finanțate din fondurile AOAM.

Costul mediu al unui caz tratat, inclusiv consumabilele costisitoare, a fost anul trecut de circa 447 de mii de lei. Pentru cele 36 intervenții, în 2023, din fondurile AOAM au fost alocate peste șaisprezece milioane de lei.

Intervențiile de implant cohlear sînt realizate în două instituţii medico-sanitare publice contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, şi anume: Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” și Institutul Mamei și Copilului.

Pentru prima oară, astfel de operații au fost acoperite de asigurarea medicală obligatorie în 2020 în cazul copiilor, iar începînd cu anul 2021 , de aceste intervenții beneficiază și adulții, conform indicațiilor medicale.


Preluat de la: Noi.md