Zeci de percheziții în dosare de corupție în domeniile sănătate, educație și justiție

Astfel, în debutul săptămînii trecute, CNA a documentat mai multe episoade de corupere sistemică într-un spital raional, bănuiții fiind cercetați pentru perceperea mijloacelor financiare ilicite la eliberarea unor adeverințe medicale conducătorilor de vehicule și candidaților pentru obținerea permisului de conducere. A urmat un bărbat din capitală, reținut cu o mită de 7 000 de euro într-un dosar de trafic de influență. Acesta ar fi încercat să determine un agent public să soluționeze favorabil o sesizare înregistrată la Poliție.

Tot săptămîna trecută, directoarea unei grădinițe din capitală a fost reținută pentru 72 de ore pentru perceperea de taxe ilegale de la părinți. Aceasta a fost eliberată de procurori, după ce a fost pusă sub învinuire, iar CNA a solicitat autorităților examinarea posibilității de suspendare a acesteia din funcție pentru perioada desfășurării anchetei. Vineri, au fost operate percheziții la un call-centru într-un dosar în care o cetățeană a Ucrainei a fost denunțată de șeful unui inspectorat de poliție pentru coruperea acestuia cu 20 de mii de dolari în schimbul oferirii protecției pentru afacerea clandestină a acesteia. Persoana a fost reținută, iar ulterior arestată pe un termen de 30 de zile. Ofițerii CNA au ridicat peste 400 de mii de lei în urma perchezițiilor și 22 de calculatoare. Săptămîna s-a încheiat cu reținerea unui avocat care a fost prins în flagrant în momentul returnării unei sume de 4000 de euro – bani pe care i-ar fi pretins pentru soluționarea unui dosar în instanța de judecată.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a aplicat sechestre pe 55 de bunuri în valoare de 1, 1 miliarde de lei, într-un dosar de spălare a banilor. Este vorba despre 36 de construcții nelocative, 10 terenuri pentru construcție și 9 încăperi nelocative. În perioada de raport, ARBI a reprezentat CNA la Scopje, unde a avut loc transmiterea oficială a președinției BAMIN, deținute timp de un an de CNA, Macedoniei de Nord.

Pe componenta de prevenire a corupției: au fost organizate 9 instruiri pentru circa 900 de audienți, au fost definitivate 5 analize operaționale, au fost efectuate 14 expertize judiciare și eliberate 171 de caziere. În cancelaria CNA au fost înregistrate 1529 materiale.


Preluat de la: Noi.md