Zeci de meșteri populari au participat la un târg în Scuarul Catedralei Metropolitane din Capitală

Pandemia provocată de COVID-19 i-a lăsat, la propriu, cu buzunarele goale și pe meșterii populari din țară. Lipsa festivalurilor și a iarmaroacelor le-a redus semnificativ comenzile. Pentru a le susține activitatea, în Scuarul Catedralei Metropolitane din Capitală a fost organizat, în premieră, un târg cu sprijinul Uniunii Meșterilor Populari şi al autorităților municipale.

Grigore Sinchetru din satul Trebujeni, raionul Orhei, vinde naiuri şi cimpoaie.

„Nu am prea vândut lucrări, sperăm de acum înainte, vin sărbătorile, de exemplu Ziua Vinului, cine ştie cum va fi. Anul acesta nu am avut ocazia să mergem în România, asemeni anilor trecuţi, dar ca în vorbele străbune: Speranţa moare ultima, mai sperăm şi noi”, a spus meşterul popular din Orhei, Grigore Sinchetru. 

Lidia Obleac din Hâncești a adus prosoape şi haine naționale.

„În 2020, lucrul merge înainte, noi de lucrat, lucrăm, însă de vândut nu vindem pentru că nu avem unde, dar mulţumim organizatorilor care s-au gândit să facă aşa, încât să păstrăm regulile pandemice, cât şi să ne asigurăm viaţa cu ceva finanțe”, a menționat meşterul popular din Hînceşti, Lidia Obleac.

Pandemia le-a dat planurile peste cap multor meşteri populari.

„Ne-a afectat pandemia desigur. Atelierul este luat cu chirie şi am stopat procesul, dar şi chiria. Preţurile, 250, 300, 400, depinde de obiect şi de munca depusă în el”.

„Anul acesta este foarte greu, într-adevăr. Noi meşterii artizanali am ajuns într-o situaţie dificilă, vindeam în parcul Eminescu, însă odată cu pandemia acolo nu ne-au mai permis să activăm. Iarna turişti nu prea sunt, mai făceam şi noi ceva bănuţi pentru mâncare”.

Trecătorii au admirat produsele, dar puţini au şi cumpărat ceva.

„Mi-am luat un portmoneu, uitaţi cât de frumos este, lucru manual, din piele naturală, în magazin aşa ceva nu găseşti la aceşti bani. Cât v-a costat? Nu mult, în jur de 200 de lei”.

„Am luat oale din sticlă, câteva ornamente, totul pentru casă, sunt foarte frumoase. Lucrul manual şi costă, este foarte mult de muncit la prelucrarea lor”.

Astfel de târguri vor fi organizate, în fiecare sâmbătă și duminică, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.


Preluat de la: Publika.md