Voyager-1 a transmis un semnal surpriză spre echipa de la NASA

Deși Voyager-1 a continuat să transmită un semnal radio constant către echipa de pe Pămînt, semnalul nu a mai venit și cu date utilizabile din noiembrie, lucru ce indică o posibilă problemă la calculatoarele de bord ale sondei.

Noul semnal primit recent de la dispozitiv sugerează că echipa NASA ar putea să facă progrese în încercarea de a afla cu ce se confruntă Voyager-1. Sonda este cel mai îndepărtat obiect creat de om și se află la aproximativ 24 de miliarde de kilometri depărtare de Pămînt. Cealaltă sondă a NASA, Voyager-2, a călătorit aproximativ 20,3 miliarde de kilometri.

Ambele sonde se află în spațiul interstelar și sînt singurele dispozitive create de om care au depășit heliosfera, spațiul dominat de cîmpul magnetic al Soarelui. Gîndite inițial pentru a rezista doar cinci ani în spațiu, sondele Voyager sînt cele mai longevive astfel de dispozitive din istoria omenirii.

De-a lungul funcționării lor, cele două sonde au furnizat informații esențiale despre sistemul solar, dincolo de obiectivele lor inițiale. Sondele au zburat pe lîngă Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun și au fotografiat planetele în urmă cu zeci de ani în urmă.

Echipa NASA din spatele Voyager a observat primele probleme de comunicație pe 14 noiembrie 2023, cînd unitatea de modulare telemetrică a sistemului a trimis un model de cod repetitiv. Sistemul de zbor al sondei colectează informații de la instrumentele sale științifice și le trimite împreună cu date despre starea fizică a sondei și a despre capacitatea sa de funcționare.

Echipa de control primește aceste date în cod binar de tip „0101”. Din noiembrie, însă, sistemul de zbor al Voyager a rămas blocat într-o buclă. Sonda încă poate să trimită și să efectueze comenzi transmise de echipa de control, dar o problemă cu sistemul de telecomunicații face ca sonda să nu poată să trimită și date referitoare la sistemele sale.

De cînd au descoperit problema, cercetătorii NASA au încercat să trimită comenzi de restartare a sistemelor computerizate pentru a afla ce se întîmplă cu sonda. Pe 3 martie, echipa a observat activitate la o parte a sistemului de zbor, diferită de semnalul „încîlcit” de pînă atunci. Semnalul a fost decodificat și urmează ca el să fie comparat cu ultimul semnal funcțional pentru a descoperit ce probleme are Voyager-1.


Preluat de la: Noi.md