Votul transnistrenilor și lacunele legislative. Cum va fi de această dată?

 

Pentru participarea la alegerile din 1 noiembrie în străinătate și în regiunea transnistreană s-au înregistrat peste 60 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, potrivit Comisie Electorale Centrale. Regiunea transniistreană a fost plasată alături de cetățenii din diaspora însă curios este faptul că nu s-a precizat câți din cei peste 60 de mii de cetățeni sunt din regiunea transnistreană și câți din diaspora.

În Transnistria sunt în jur de 300 de mii de concetățeni. Dacă raportăm acest număr la populația Republicii Moldova înțelegem cât de importante sunt voturile transnistrenilor. Cu toate acestea, statisticile ne spun că în condiții normale, începând cu anul 1994, la alegerile naționale au participat sub 10 mii de concetățeni de-ai noștri din Transnistria. În cazul algerilor prezidențiale din 1 noiembrie, Chișinăul propune deschiderea a 41 de secții de votare pentru alegătorii din regiunea din stânga Nistrului, comparativ cu scrutinul din 2016, numărul acestor secții de votare este în creștere cu 11 și aici apare o altă întrebare, Cum se vor mobiliza cei din Transnistria și sub presiunea cui se vor mobiliza pentru a participa la aceste alegeri?”

Potrivit analistului politic Igor Boțan, presiunea ar putea veni cel mai probabil, de la Moscova.

„ Aici între Chișinău și Tiraspol există un dialog, așa cum l-am văzut noi, foarte ciudat și există, hai să spunem așa, motivare, dar am văzut că Federația Rusă manifestă interes pentru alegerile din Republica Moldova. Ne amintim că ambasadorul Federației Ruse a avut întâlniri cu Comisia Electorală Centrală, a insistat pe deschiderea a 38 de secții de votare în Federația Rusă și în mod curios acest număr coincide cu cel propus de Comisia Electorală Centrală, dar aici cred că Comisia Electorală Centrală nu poate fi învinuită de nimic, pentru că, dacă citim atent articolul 31 din Codul electoral, vedem că Comisia Electorală Centrală, de fapt, a procedat corect, a declarat Igor Boțan pentru Europa Liberă

Potrivit lui Igor Boțan o altă problemă ar fi imposibilitatea celor care pretind la fotoliul de președinte de ajunge la alegătorii din stânga Nistrului, pentru ca aceștia să facă cunoștință cu platformele lor electorale.

„Ei nu pot ajunge în niciun fel acolo. Cetățenii dacă ar avea interes, s-ar fi înregistrat prealabil și s-ar informa despre platforme de pe rețelele de socializare, de pe portalurile dedicate alegerilor.Au existat zeci de reportaje care au arătat și oamenii au recunoscut că le-au dat câte 20 de dolari sau euro și, da, au acceptat să participe. Astfel de lucruri nu trebuie să se întâmple. Deci e o mare problemă votul din Transnistria, dar altă soluție nu există decât să li se ofere dreptul să participe și cel mai bine să nu existe niciun fel de transportare, să nu se admită niciun fel de transportare organizată, nici de către concurenții electorali, nici de alte instituții, cei care au interesul vin și-și manifestă acest interes” a declarat Igor Boțan pentru Europa Liberă.

În contextul intențiilor autorităților de la Tiraspol de a impune restricții de ieșire din regiune până pe 1 decembrie, președintele Igor Dodon a declarat că va depune eforturi pentru a soluționa problema circulației.

„Actualul regim de traversare a Nistrului, nu voi spune a granițelor, pentru că acolo e Zona de Securitate, nu e graniță, este unul ilegal. Și am spus-o nu o dată public și nu o dată m-am adresat liderului regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, că totuși trebuie de revenit la acel regim de circulație care a fost până pe 1 martie”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Președintele Răspunde”.

Întrebat dacă alegerile trebuie recunoscute, în condițiile în care cetățenii transnistreni nu vor putea vota, Igor Dodon a făcut referire și la riscurile legate de secțiile de vot de peste hotare. Potrivit lui, Comisia Electorală Centrală a solicitat deschiderea a peste două sute de secții de vot în afara țării, dar în legătură cu pandemia COVID-19, aceste state ar putea să nu permită deschiderea numărului solicitat de secții de vot. Președintele susține că „și în aceste condiții, alegerile trebuie recunoscute, pentru că în astfel de condiții au loc alegerile în toată lumea.

disinfo.md 


Preluat de la: Timpul.md