Votul moldovenilor din Spania și Irlanda, incert din cauza reintroducerii carantinei

Deși au rămas zile numărate până la alegerile prezidențiale, nu există certitudinea că toți moldovenii de peste hotare vor putea să-și exercite dreptul la vot. Şi asta deoarece ţări precum Spania şi Irlanda au reintrodus carantina, iar oamenii ar putea fi obligați să nu iasă din case. Comisia Electorală Centrală a anunţat că va reveni cu detalii abia săptămâna viitoare.

„Am solicitat colegilor de la Ministerul Afacerilor Externe să solicite de la statul gazdă informație concretă cu privire la comportamentul pe care trebuie să-l îndeplinească și cetățenii și funcționarii electorali. Trebuie să înțelegem cu toții un simplu lucru, nu poți să-i dictezi unui alt stat regulile tale personale”, a declarat secretarul CEC Maxim Lebedinschi.

Responsabilii de la CEC au declarat că fiecare secție de votare va fi dotată cu două urne mobile, iar echipele se vor deplasa la domiciliul celor care au solicitat acest serviciu, inclusiv la cei care au simptome sau sunt bolnavi de COVID-19.

„În cazul în care va fi o singură echipă, se recomandă ca prioritate să fie vizitate persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități și ulterior persoanele testate pozitiv. Transportul utilizat de echipele mobile pentru votarea la locul aflării va fi supus dezinfecției după fiecare caz deservit”, a spus președintele CEC Dorin Cimil. 

Pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, CEC a cumpărat echipament de protecție în valoare de circa opt milioane de lei. Din această sumă au fost achiziționate aproximativ 590 de mii de măști, peste 320 de mii de perechi de mănuși, circa 27 mii de litri de dezinfectanţi, peste 62 de mii de viziere, 2300 de termometre, precum și costume de protecție.

În aceste zile se vor încheia procedurile de achiziții a unui lot suplimentar de trei milioane de măști pentru toți alegătorii care se vor prezenta la secția de votare.

 


Preluat de la: Publika.md