Clanul Sportivilor a capturat, pur și simplu, organizația PSD Ilfov. O înregistrare internă arată cum lumea interlopă folosește cel mai mare partid din Romania drept comandament central al unor combinații imobiliare de milioane de euro, dezvăluie Rise Project.
Potrivit sursei citate, vocea principală îi aparține lui Florian Puiu, secretar executiv al PSD Ilfov, veteran din Clanul Sportivilor și ambasador al mai multor sindicate interlope. Vocea secundară este a consilierului județean, Alin Todireanu, exclus din PSD la sfârșitul lui iunie și transferat la Pro România. Discuția a avut loc în toamnă, cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale, pe strada Șoimului din sectorul 5, la spălătoria auto a lui Florian Puiu. Miza: terenurile din sudul Capitalei.
“Domnul Marcel Ciolacu nu comentează nimic în această etapă”, ne-a lămurit scurt consilierul celui de-al treilea om în stat. Etapa în care șeful PSD tace profund este cea în care propriii oameni îl acuză de complicități politice cu crima organizată.
Joia trecută, pe 16 iulie, primarul din Popești-Leordeni, Petre Iacob zis Pitre, s-a detonat pe Facebook cu o postare lungă, care începe astfel:
“A sosit momentul pentru clarificări: este adevărat! – PSD astăzi este condus în Ilfov de clanurile interlope ale Capitalei. Din disperarea de a nu pierde puterea din mână, oamenii politici din Partidul Social Democrat au acceptat pentru început interlopii în viața politică, oferindu-le susținere în funcții înalte, iar astăzi nu-i mai poți deosebi unii de alții, interlopii devenind oameni politici și oamenii politici devenind interlopi (…)”.
Am aprofundat subiectul cu edilul din Popești-Leordeni. Petre Iacob susține că filiala PSD Ilfov a încăput demult pe mâna clanurilor, iar acestea l-au executat politic, fiindcă nu le-a îndeplinit cereri punctuale. Mafia are interese strict imobiliare și miza din acest caz ar fi chiar lista de împroprietăriri funciare de la primăria orașului.
Filiera blochează oameni simpli care așteaptă de ani cu procese-verbale de punere în posesie şi adeverinţe de proprietate emise în baza legii fondului funciar. Le garantează acestora soluționarea cu prioritate a dosarelor la Prefectură și le cumpără drepturile cu sute de mii de euro. Apoi, interlopii vor să se bage în față la primărie ca să fie împroprietăriți efectiv peste rând, deși sute de alți cetățeni au prioritate. Cum ar fi, de pildă, cei care așteaptă cuminți în baza unor hotărâri judecătorești. Acestea sunt mai importante juridic decât adeverințele și procesele verbale comercializate la colțul străzii, zice primarul Iacob. Există o procedură legală.
Goana clanurilor pentru pământ are tradiție în zonă. Sutele de mii de euro investite cash în drepturi litigioase se multiplică în milioane, când pe terenurile vânate încep să crească înghesuite blocuri de locuințe. Infrastructura de canalizare și transport nu mai ține pasul demult cu zecile de construcții rezidențiale, autorizate pe bandă rulantă. Canalizarea refulează în stradă, apa nu stă în closet, spații verzi nu există.
În prezent, două sindicate criminale aflate în expansiune administrează o puzderie de șantiere în oraș.
- Clanul Sportivilor, cei mai violenți rakeți din București, controlează cartierul Berceni și localitățile din sudul Capitalei. Extrem de agresivi și bine organizați, funcționează ca o legiune de bodyguarzi și luptători profesioniști. Sportivii au muncit ca mercenari în războaie interlope și s-au specializat în recuperări de datorii, taxe de protecție, șantaj, intervenții și răpiri.
- Clanul Vancică s-a format în jurul unei familii țigănești de cămătari. Au luat avânt în 2005, după ce frații Nuțu și Sile Cămătaru au intrat la închisoare pentru proxenetism și grup organizat, iar Vancică le-a ocupat teritoriile. Nu era însă suficient de puternic să le facă față, iar atunci când Clanul Cămătarllor s-a restructurat, Vancică a apelat la Clanul Sportivilor pentru protecție. Relația lor financiară a dăinuit astfel în timp, aidoma rivalității dintre Sportivi și Cămătari.
Edilul din Popești-Leordeni nominalizează direct trei factori de șantaj. Sunt colegii săi de partid, primii oameni din filiala PSD Ilfov:
“(…) Puiu Florian lua cu asalt primăria orașului, făcând presiuni disperate sub pretextul că adeverințele au fost deja cumpărate de la respectivele persoane cu sume exorbitante, sume în care <ar fi prinși cu investiția> și Mihai Sandu Niță, prefect la acea vreme, dar și Gheorghe Bolintineanu, președinte PSD Ilfov. Aceste <investiții> ulterior trebuiau recuperate prin soluționarea dosarelor la Prefectură.”
- Puiu Florian a ocupat în ultimul an poziția de secretar executiv al PSD Ilfov. El e veriga care integrează, pur și simplu, Clanul Sportivilor în PSD. Conectat la bombardieri din două generații, Puiu își asumă legăturile interlope. E afin cu Cristi Calu, împrumută bani de la Mircea Nebunu, a avut club de manele și se descrie simplu: “Sunt născut în Berceni, toată lumea vine la mine să rezolv probleme.” Puiu a fost consilier PSD la sectorul 4 în perioada 2012-2018 și provine din garda veche a grupării. Audiat în dosarele DIICOT ale Sportivilor, Puiu a trecut și pe la DNA, fiindcă a mituit doi primari din Ilfov (Jilava și Snagov), pe care i-a denunțat ulterior. Samsar de terenuri, deține sute de hectare lângă București.
- Mihai Sandu Niță este candidatul PSD la Consiliul Județean Ilfov. În 2019, timp de opt luni, până la căderea guvernului Dăncilă, a exercitat temporar funcția de prefect de Ilfov. În afară de politică, face și afaceri. Prefectura joacă un rol important în retrocedările de pământ, întrucât avizează legal titlurile de proprietate emise de primării.
- Gheorghe Bolintineanu este președintele PSD Ilfov, consilier județean și un apropiat al lui Puiu Florian. A fost pus în funcție de tandemul Liviu Dragnea – Codrin Ștefănescu, care au înlocuit-o atunci pe Gabriela Firea.
Primarul Petre Iacob s-a înregistrat video și a povestit pentru RISE filmul implicării celor trei în afacerea cu adeverințe de punere în posesie:
“În momentul instalării domnului prefect Mihai Niță, au început vizitele la primărie ale lui Puiu Florian (secretarul filialei) și Gigi Bolintineanu (președintele filialei), spunându-mi că ei au cumpărat niște adeverințe și procese verbale de punere în posesie. Voiau să le trimitem cât de urgent la prefectură pentru soluționare. Le-am spus foarte clar: până nu voi rezolva problemele, hotărârile judecătorești, procesele verbale de punere în posesie în ordinea depunerii cererilor – este exclus să trimit așa ceva. După câteva zile, iar au venit. M-am pomenit într-o seară, acasă, pe la miezul nopții, cu prefectul, președintele Bolintineanu și Puiu Florian. Există un teren disponibil în zona stației de metrou Dimitrie Leonida. Erau foarte bine informați că e liber. Prefectura inventariază terenurile și știau că acesta se află la dispoziția comisiei locale. Nu doar că doreau soluționarea rapidă a adeverințelor pentru a urma cursul la prefectură, unde obțineau aprobarea finală, dar mai voiau și schimb cu aceste terenuri de la metrou, care însumează trei hectare. Din cele trei, mi-au propus să-mi dea și mie un hectar. Am spus că nu mă interesează.”
Continuarea articolului – AICI
Preluat de la: Timpul.md