Vor organizarea olimpiadelor. 78 de părinţi cer reluarea competiţiilor şcolare

Decizia autorităţilor de a amâna olimpiadele raionale şi republicane pe perioadă nedeterminată i-a revoltat pe părinţi. Aceştia au expediat o scrisoare Ministerului Educaţiei şi cer revizuirea ordinului emis la începutul acestei luni, în contextul pandemiei de COVID-19.

Adresarea a fost semnată de 78 de părinţi ai elevilor din diferite gimnazii și licee din ţară. Ei întreabă autorităţile de ce tinerii sunt privaţi de dreptul de a-şi demonstra competenţele. Semnatarii mai spun că olimpiadele raionale şi naţionale sunt o motivaţie pentru elevi de a depăşi parametrii şcolari şi de a învăţa suplimentar. 

Părinţii consideră că amânarea acestor probe la nivel local, i-ar putea priva pe elevi de posibilitatea de a participa la olimpiade internaționale, europene și balcanice. Autorii scrisorii se tem că şi anul acesta s-ar putea repeta scenariul din 2020, când din cauza pandemiei, ţara noastră a refuzat să participe la toate olimpiadele din străinătate, chiar dacă multe au fost organizate online – cum a fost olimpiada Internațională de Informatică.

De cealaltă parte, responsabilii de la Ministerul Educaţiei spun că au amânat desfăşurarea olimpiadelor raionale şi republicane, după ce Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică a interzis desfăşurarea acestor probe. Ministerul Educaţiei a elaborat instrucţiuni de desfăşurare a olimpiadelor în contextul pandemiei şi speră că, în curând, va primi aprobarea comisiei.

„La aceste olimpiade vin copii din diferite raioane, din diferite şcoli şi există aceste interacţiuni. De aceea, noi am propus comisiei un format nou de organizare, reducând anumite tipuri de probe şi propunând, în special, proba scrisului, fără cazare, fără lucru în echipă.”, a spus secretarul de stat Ministerul Educaţiei, Natalia Grîu. 

Elevii care obţin primele trei locuri la olimpiadele naţionale şi raionale obţin premii băneşti, cărţi şi diploma Ministerului Educaţiei. Totodată, primi trei clasaţi la olimpiadele republicane le oferă elevilor absolvenţi de liceu nota zece din oficiu la examenul de bacalaureat pentru disciplina la care au performanţe.


Preluat de la: Publika.md