Volodimir Zelenski la Munchen: Kremlinul caută modalităţi de a strangula Republica Moldova

În timp ce aliații occidentali încă negociază cererile Ucrainei pentru armament greu, Kremlinul caută modalităţi de a strangula Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în deschiderea celei de-a 59-a ediție a Conferinței de Securitate de la München.

„Orice întârziere a fost şi este o greșeală. În timp ce negociem cum să ne întărim apărarea cu tancuri moderne, Kremlinul se gândește la modalităţi cum să stranguleze Moldova. Acum, când ne gândim la aeronavele moderne, Kremlinul a convins deja regimul iranian, iar dronele lor sunt deja pe cerul Ucrainei”, a transmis preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski de la Munchen. 

Zelenski i-a îndemnat pe participanţii la conferinţă să se asigure că nu există nicio alternativă la victoria ucrainenilor şi a cerut aliaţilor să accelereze sprijinul pentru Ucraina. 

„Nu avem altă alternativă decât să-l învingem pe Goliat care a venit să ne distrugă viaţa. Trebuie să ne grăbim. Avem nevoie de viteză. Viteză în încheierea acordurilor noastre, viteza livrărilor pentru a ne consolida lupta, viteza deciziilor pentru a limita potențialul rusesc. Nu există alternativă la viteză, pentru că de ea depinde viața”, a mai spus liderul de la Kiev. 

Prezent la eveniment, cancelarul german Olaf Scholz a reiterat că sprijinul pentru Ucraina nu trebuie să atragă Occidentul în război. Oficialul a declarat că sprijinul Germaniei pentru Kiev, atât financiar, umanitar, cât și militar, va dura atât timp cât va fi nevoie. 

„Vrem să ne asigurăm că războiul nu se va extinde între NATO şi Rusia. Vom continua să oferim Ucrainei ajutorul necesar, dar fără a escalada situaţia”, a spus la rândul său cancelarul german. 

La rândul său, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a cerut europenilor să reinvestească masiv în apărarea lor pentru a face față provocărilor cu care se confruntă continentul european. Liderul de la Elysee a declarat că Franţa este pregătită pentru un conflict de lungă durată în Ucraina. 

„Rusia a ales războiul. Rusia a ales să intensifice acest război. Rusia a decis să atace infrastructurile civile şi să comită crime de război. Pe termen scurt trebuie să ne asigurăm că Rusia nu va câştiga acest război”, a transmis Emmanuel Macron. 

Guvernul rus a fost exclus de la Conferinţa de Securitate de la Munchen din cauza războiului pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei. Anul trecut, a existat o invitaţie pe numele ministrului de externe Serghei Lavrov, care a decis să nu participe. La acel moment, gestul a fost interpretat drept un semnal că decizia de lansare a invaziei ruse asupra Ucrainei fusese deja luată.

Oficiali ai guvernului iranian sunt, de asemenea, excluşi în acest an. Potrivit presei internaţionale, Conferinţa de la Munchen a servit uneori drept barometru al relaţiilor dintre Rusia şi Occident, mai ales în 2007, când Putin a atacat Statele Unite într-un discurs considerat în prezent ca fiind prevestitorul unei poziţii mult mai dure faţă de democraţiile liberale. 

Războiul din Ucraina domină în acest an cel mai prestigios forum consacrat securității transatlantice și internaționale. S-au reunit peste 45 de șefi de stat și de guvern, peste 80 de miniștri din toate colțurile lumii, unde Rusia nu a fost invitată. De asemenea, liderii celor mai importante organizații internaționale: ONU, NATO și UE. SUA este prezentă cu o delegaţie-record, inclusiv cu peste o treime din Senatul american. La eveniment participă preşedintele Maia Sandu şi ministrul de Interne, Ana Revenco.


Preluat de la: Publika.md