Volkswagen pierde un proces istoric în scandalul care a costat deja compania peste 30 de miliarde de euro

Instanța supremă din Germania a decis împotriva Volkswagen într-un caz istoric legat de scandalul emisiilor și a stabilit un precedent pentru mii de clienți nemulțumiți, informează Euro News, citat de digi24.ro.

Curtea federală germană (BGH) i-a dat câștig de cauză lui Herbert Gilbert, un om care a cerut ca VW să-i returneze întregul preț plătit pentru modelul său Sharan. Cu toate acestea, decizia prevede că Gilbert este îndreptățit să primească o rambursare parțială a sumei plătite, după ce returnează vehiculul companiei.

Procesul intentat de Gilbert a fost legat de scandalul Dieselgate, în cadrul căruia contructorul german a recunoscut manipularea programelor software ale mașinilor sale pentru a păcăli testele de emisii.

Un purtător de cuvânt al VW a anunțat că producătorul german va contacta și alți clienți cu solicitări similare pentru a le propune o rambursare parțială, dacă returnează mașina. Suma va fi stabilită în funcție de fiecare caz în parte.

Într-o conferință de presă, Gilbert a spus că „este o zi mare și o decizie mare, pe care o aștepta”. Decizia a stabilit un precedent pentru cele câteva mii de solicitări făcute până acum companiei.

Cel puțin 11 milioane de mașini VW au fost implicate în scandalul Dieselgate, 8 milioane din acestea aflându-se în Europa.

Judecătorul de la curtea federală a decis că VW va trebui să plătească compensații, însă nu prețul întreg al autovehiculului, ci o „compensație de utilizare” pentru numărul de kilometri conduși.

Gilbert cerea să îi fie returnați cei 31.500 de euro plătiți pentru modelul său VW Sharan, iar o instanță regională din Coblenz a decis ca el să primească 25.600 de euro plus dobândă, după ce predă mașina. Ambele părți au făcut apel.

VW susține că programul software instalat nu a cauzat daune clienților, deoarece autovehiculul putea fi folosit oricând. Totodată, acesta nu ar fi provocat deprecierea mașinii sau alte defecte.

Scandalul Dieselgate a avut până acum un cost de peste 30 de miliarde de euro pentru Volkswagen, majoritatea banilor fiind plătiți în SUA. Autoritățile americane au interzis prezența modelelor pe drumurile publice, declanșând cereri de compensare.

În Europa, mașinile nu au fost scoase de pe șosele. Autoritățile europene au obligat VW să rezolve problema emisiilor la mașinile afectate și au amendat compania.


Preluat de la: Publika.md