(video) Volodimir Zelenski, la doi ani de la declanșarea războiului: „Trăim 730 de zile de durere. Dar, în același timp, 730 de zile de speranță”

„Astăzi, din păcate, fiecare dintre noi are pe cineva pentru care să păstreze un moment de reculegere pentru a-i onora memoria. Împreună ne plecăm capetele. Trăim 730 de zile de durere. Dar, în același timp, 730 de zile de speranță”, a spus Zelenski.

Mesajul a fost înregistrat pe aeroportul Hostomel de lângă Kiev, unde s-au dus lupte dure în primele zile ale invaziei când armata rusă încearcă să cucerească capitala ucraineană.

„Dacă ne amintim ce au făcut deja ucrainenii, știm cu siguranță ce putem face. Suntem capabili. Vom reuși. Și aici, în acest loc (aeroportul Hostomel), îți dai seama în cel mai bun mod posibil: metalul poate să cedeze, dar nu ucrainenii”, a spus el.

Zelenski a lăudat poporul ucrainean pentru că a supraviețuit începutului războiului și chiar a prosperat împotriva oricăror șanse.

„O națiune care a supraviețuit primelor trei zile. Și nu a căzut în a patra. Și a câștigat în a cincea zi. Și apoi o lună. Și apoi – șase luni. Și acum – doi ani”, a sublniat Zelenski „Luptăm pentru asta. Timp de 730 de zile din viața noastră. Și vom câștiga. În cea mai bună zi din viața noastră”, a conchis el.

Dear great people of a great country, I am immensely proud of each of you. I admire each one of you. I believe in each one of you. Any normal person wants the war to end. But none of us will allow Ukraine to end.

That is why when it comes to ending the war, we always add: on our… pic.twitter.com/MQttTK8Ex2

Astăzi, 24 februarie, se împlinesc doi ani de la declanșarea războiului în Ucraina, un conflict încă în curs de desfășurare. Cu această ocazie, președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj de solidaritate cu poporul ucrainean.

La data de 24 februarie 2022 Rada Supremă a votat pentru introducerea legii marțiale în Ucraina. Ucraina a intrat în stare de război.

Atunci, Parlamentul a votat pentru instaurarea stării de urgență, la solicitarea Guvernului, ca urmare a conflictului armat izbucnit în țara vecină, Ucraina.

În dimineața aceleiași zile Putin a avut un discurs, în jurul orei 5.30 (4.30 ora Moldovei), în care a declarat că „toate analizele arată că confruntarea Rusiei cu aceste forțe este de neevitat”.

Ministrul de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, a anunțat că Moldova își evacuează diplomații de la Kiev, iar șefa statului a convocat CSS în legătură cu situația din Ucraina.

Pe 21 februarie 2022, președintele rus, Vladimir Putin, a aprobat solicitarea Dumei de a recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina. Și liderii celor două regiuni separatiste din Ucraina i-au cerut lui Putin să le recunoască independența. Decizia a venit după o lungă ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

„Granițele Ucrainei, recunoscute internațional, rămân același, în ciuda deciziei Rusiei”, a mai declarat, la rândul său, liderul de la Kiev, Vladimir Zelenski.

Lideri din întreaga lume au condamnat decizia Rusiei și și-au declarat sprijinul pentru Ucraina, cu respectarea integrității teritoriale a țării, amenințând Kremlinul cu sancțiuni diplomatice și economice. Și președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de condamnare vehementă a recunoașterii independenței celor două republici separatiste din estul Ucrainei.


Preluat de la: Unimedia.info