VIDEO / Veaceslav Platon îi explică lui Alexandr Stoianoglo cum să lase Banca Transilvania fără acțiunile de la VictoriaBank

 

O nouă înregistrare video, făcută în timpul audierilor omului de afaceri Veaceslav Platon, a apărut în spațiul public. În imagini, acesta explică cum poate recupera statul din Letonia o parte din banii care au fost furați din Banca de Economii și afirmă că pentru frauda bancară trebuie să răspundă și „Victoriabank”, venind cu soluții pentru autorități cum să obțină bani și de la această instituție bancară.

Veaceslav Platon crede că autoritățile trebuie să ceară în instanța de judecată, în cadrul procedurii de insolvabilitate a Băncii de Economii, recuperarea mijloacelor financiare de la „AS Privatbank” din Letonia. Acesta afirmă că tot miliardul de dolari a trecut prin „Privatbank” și în cadrul procesului de lichidare a BEM-ului pot fi atrase în proces toate părțile pe care statul le consideră vinovate de falimentarea BEM, inclusiv banca letonă care a fost folosită pentru spălarea banilor.

Platon explică că asta se poate face în cadrul unui dosar civil, care se judecă în R. Moldova, iar cu decizia magistraților, autoritățile vor putea merge în Letonia să ceară banii, pentru că acționarii băncii letone „Privatbank” vor purta răspundere subsidiară în procedura de insolvabilitate a BEM-ului.

De asemenea, Veaceslav Platon consideră că pentru frauda bancară trebuie să răspundă și „Victoriabank”. Acesta explică în ce mod ar putea recupera statul bani și de la această instituție.

Platon propune să fie inițiată o procedură în instanță, statul să ceară 2 miliarde de lei de la „Victoriabank” și alte 2 miliarde ca dobânda care a crescut din perioada fraudei bancare, instituția va fi nevoită să facă emisii suplimentare de acțiuni, iar statul va anula ulterior emisiile și va intra în posesia unui pachet de 40% din acțiunile „Victoriabank”.

În înregistrarea video se aude că procurorii consideră această propunere a lui Platon ca fiind „banditească”, dar acesta susține că este o procedură legală.

„Legea permite asta. Noi doar suntem juriști și apărăm statul. Băieții s-au înglodat, trebuie să răspundă. Sunt mari și grași, bani au mulți. Să se împartă cu poporul moldovenesc. Nu propun să-mi iau banii mie sau dvs, ci sunt pentru stat”, a argumentat Platon.

Acesta este gata să pregătească chiar și adresarea din partea statului în instanța de judecată pentru recuperarea banilor de la cele două instituții bancare și consideră că asta nu vor putea face reprezentanții Băncii Naționale.

„E o muncă grea. Trebuie să pregătești totul în fiecare zi. Dovezi sunt destule, doar trebuie de sistematizat tot”, i-a explicat Platon procurorului general Alexandr Stoianoglo.

Precizăm că „PrivatBank” din Riga este o subsidiară a grupului bancar „Privatbank” din Ucraina, care a fost naționalizat și a devenit o bancă sistemică în statul vecin. Decizia de a naționaliza această bancă comercială a fost luată de autoritățile Ucrainei la finele anului 2016, după ce prin intermediul ei au fost spălate 19 miliarde de grivne, echivalentul a 765 milioane de dolari, bani acordați pentru refinanțare.

 


Preluat de la: Timpul.md