VIDEO / Protest în fața Guvernului, după ce mai multe GRĂDINIȚE și școli au rămas închise: „Noi trebuie să fim la serviciu, dar nu avem cu cine lăsa copiii”. Ministerul aruncă vina pe șefii instituțiilor

 

Zeci de părinți protestează în fața Guvernului, după ce mai multe instituții de educație timpurie au rămas închise, dar și școli au rămas închise pe 1 septembrie. Cei prezenți spun că au stat luni bune acasă și au sperat că măcar pe 1 septembrie se vor deschide toate grădinițele și școlile. „Noi trebuie să fim la serviciu, dar nu avem cu cine lăsa copii. La serviciu dacă nu vii, atunci ești demis”, au spus unele mame adunate în fața Executivului.

De asemenea, părinții veniți spun că nu are rost ca programul grădinițelor să fie redus la șapte ore.

Secretarul de stat în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Natalia Grîu, le-a transmis protestatarilor că procesul educațional a fost reluat astăzi, iar grădinițele se vor deschide treptat.

Din cele 1398 de instituții de educație timpurie 404 s-au deschis, iar 994 dintre instituțiile de educație timpurie urmează să obțină decizia de redeschidere. În prezent, în aceste instituții se menține comunicarea cu familiile și copiii de la distanță.

Secretarul de stat a mai adăugat că managerii vor decide când se vor deschide grădinițele.

Acest răspuns a nemulțumit protestatarii, deoarece reprezentanții MECC pasează responsabilitatea pe altcineva.

Ulterior, secretarul de stat a preferat să le întoarcă spatele protestatarilor și a intrat în clădirea Guvernului.

O tânără mamă a izbucnit în plâns, deoarece nu mai știe ce să facă. „Noi suntem angajați și plătim impozite. Sunt angajată la privat, dar nu o să mă mai țină mult dacă tot lipsesc de la serviciu. Unde sunteți, stimați părinți? Piața Marii Adunări Naționale trebuia să fie plină acum. Noi nu ne dorim decât să fie deschise grădinițele. Cerem atât de mult? Nu ne rămâne decât să ne facem valizele”, a psu printre lacrimi femeia.

MECC a comunicat astăzi că din cele 1252 instituții de învățământ general publice și private în 1233 de instituții procesul educațional se desfășoară fizic cu aplicarea diverselor forme de organizare a studiilor. 19 instituții de învățământ vor activa de la distanță dintre care 11 instituții sunt în carantină, iar 8 dintre ele nu și-au reluat activitatea din varii motive.

 


Preluat de la: Timpul.md