(video) Minunea s-a produs! Focul Haric s-a aprins la Ierusalim

Patriarhul Theophilos III a ieșit din Sfântul Mormânt cu două mănunchiuri de lumânări aprinse, fiecare mănunchi având 33 de lumânări. Lumina Sfântă a fost împărțită clerului și credincioșilor adunați în biserica din Ierusalim.     

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, când deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se coboară din cer.  Sfântul Mormânt este inspectat încă din Vinerea Mare, imediat după Prohod. Cei care fac această verificare – pentru a nu exista nicio bănuială de înscenare – sunt poliţişti civili, care nu sunt creştini. 

De obicei, aceştia sunt trei: un arab, un turc şi un reprezentant al Statului Israel. Rolul lor este de a inspecta încăperea Sfântului Mormânt pentru a nu exista vreo sursă de foc.  De asemenea, îi controlează corporal pe cei care vor pătrunde acolo în momentul ceremoniei religioase. Apoi, la momentul potrivit, luminile se sting, uşa se sigilează, iar la intrare rămân doar gardienii.

Mitropolia Moldovei a organizat, sub egida și participarea ÎPS Mitropolit Vladimir, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe din Moldova, în săptămâna patimilor (29 aprilie – 4 mai 2024), un binecuvântat pelerinaj în Țara Sfântă și de a prelua Focului Haric.

Focul haric va ajunge la Chișinău în seara de astăzi, 4 aprilie. Între orele 19.00 – 20.00, Sfânta Lumină va fi întâmpinată în scuarul catedralei mitropolitane „Nașterea Domnului” din capitală, de unde va fi împărţită preoţilor şi credincioşilor.


Preluat de la: Unimedia.info