VIDEO Lukașenko, apariție rară alături de liderul de la Kremlin la vila de la Soci. Ce planuri au cei doi președinți

Rusia va desfășura arme nucleare în Belarus imediat ce pregătirea depozitelor va fi gata, pe 7-8 iulie, a declarat președintele rus Vladimir Putin vineri, la o întâlnire cu omologul său bielorus, Alexandr Lukașenko. Cei doi s-au întâlnit la reședința de la Soci a președintelui rus, aceasta fiind una din rarele apariții ale lui Lukașenko după presupusa sa internare într-un spital din Moscova, potrivit TASS, citat de Digi24.

 

„Totul merge conform planului în cel mai sensibil subiect asupra căruia am căzut de acord. Pe 7-8 iulie, pregătirea depozitelor necesare va fi terminată. Iar apoi vom începe imediat măsurile legate de desfășurarea anumitor tipuri de arme pe teritoriul vostru. Deci totul este planificat, totul este în siguranță”, a declarat Vladimir Putin la întâlnirea cu Alexandr Lukașenko, potrivit aceleiași surse.

Președintele Rusiei a menționat că, din punct de vedere al securității, situația este stabilă, „chiar bună”, Moscova și Minsk interacționează cu încredere în acest domeniu.

Președintele rus l-a primit pe omologul său bielorus la vila sa din stațiunea Soci. Cei doi lideri s-au relaxat pe terasa reședinței de la malul Mării Negre, potrivit unor imagini publicate de Kremlin, în care Putin și Lukașenko stau de vorbă la o masă plină de platouri cu fructe.

Aceasta este una din primele apariții publice ale liderului de la Minsk, după ce la sfârșitul lunii mai a apărut informația că Lukașenko ar fi fost spitalizat la Moscova, tot în urma unei întâlniri cu Vladimir Putin.

 Pe de altă parte, Lukaşenko declara, tot la finele lunii mai, că Rusia a început deja să transfere arme nucleare spre ţara sa, concretizând desfăşurarea anunţată în martie de Vladimir Putin.

„Transferul încărcăturilor nucleare a început, asta a început deja”, a declarat Lukaşenko, răspunzând unui jurnalist rus, conform unei înregistrări video difuzate de contul oficial de Telegram al preşedinţiei bieloruse, Pul Pervogo.

 Liderul de la Kremlin a anunțat planuri de a desfășura arme nucleare rusești în Belarus la sfârșitul lunii martie. Putin a explicat că Lukașenko a ridicat de multă vreme problema desfășurării armelor nucleare tactice rusești în Belarus, iar un alt motiv pentru negocierile pe această temă a fost declarația Marii Britanii despre transferul obuzelor de uraniu sărăcit în Ucraina, deoarece acesta este „într-un fel sau altul. legate de tehnologia nucleară”.


Preluat de la: Publika.md