(video) Haos în aeroporturi din Europa, după ce zeci de zboruri au fost anulate sau amânate din cauza caniculei. Cum pot fi despăgubiți pasagerii

 

În zona de Plecări sunt peste 25 de zboruri care sunt și au fost marcate pe parcursul zilei ca fiind întârziate. 

Principalele cauze pentru care s-a ajuns la această situație țin de vreme. Temperaturile foarte ridicate au cauzat probleme companilor aeriene, inclusiv sistemului de climatizare. 

Totuși, s-au găsit soluții provizorii pentru ca toți călătorii să aibă condiții decente. 

Cum pot fi despăgubiți pasagerii 

Oamenii trebuie să știe însă că pot cere despăgubiri, dar, vident, cu respectarea mai multor reguli. 

Cristi Pitulice, consultant în turism: „Avem aceste restricții cu pistele, condițiile din aeroporturi generate de încălzirea globală. Liniile aeriene au zborurile împinse la capacitate maximă. Dacă avem o avarie sau avion la sol, nu poate fi foarte repede înlocuit și va trebui să așteptăm o perioadă de timp. În general, e bine să plecăm dimineața. Avem toată ziua la dispoziție și dacă avem întârziere să recuperăm și să ne reorganizăm, să aplicăm, să luăm bilet pentru alt zbor.” 

Ramona Colea, reprezentant al unei agenții privind drepturile pasagerilor: „E important ca pasagerii să știe că în astfel de situații au drepturi. Ca să le fie respectate, trebuie să rămână în posesia documentelor de călătorie. Când se întorc, e important să aibă bani în posesie, pentru că s-ar putea să-și asigure cazare, masă, transport. Să știe că întârzierea mai mare de trei ore la aterizare generează compensații de 250 euro, pot ajunge la 600 euro. Sunt în plus față de rambursările de cheltuieli pe care pasagerii le au din cauza acestor anulări.”

Ministerul Afacerilor Externe din republica Moldova reamintește cetățenilor moldoveni care se află, tranzitează sau intenționează să se deplaseze în Republica Libaneză despre existența riscurilor de securitate pentru integritatea lor, recomandând evitarea oricărei călătorii.

Pe 27 iunie, mai mulți moldoveni au rămas blocați pe Insula Creta din Grecia, după ce zborul de pe Aeroportul Heraklion spre Chișinău le-a fost anulat. La rândul său, Ministerul Afacerilor Externe anunță că, Ambasada R. Moldova în Republica Elena monitorizează cazul și că „este vorba despre o problemă cu aeronava, iar compania s-a organizat și i-a cazat pe conaționalii noștri la hotel, până la remedierea problemei identificate”. De cealaltă parte, oamenii susțin că nu au fost cazați nici până în acest moment și se află pe terasă și pe holurile hotelului.


Preluat de la: Unimedia.info