(video) Fermierii, după o nouă ședință cu Bolea și reprezentanți ai altor autorități: Pentru unii agricultori e mult prea târziu și cineva va răspunde pentru asta

 „La un numitor comun e departe de spus să am ajuns. Astăzi am avut o discuție cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei, Inspectoratului Fiscal și ODA. S-a discutat în mare parte despre creditul care trebuie să fie cu un plafon de până la 2 milioane pentru mjloace circulante agricultorilor aflați în dificultate. Urmează mâine să avem o ședință cu reprezentanții băncilor, să vedem dacă ei acceptă propunerile, poate au unele impedimente, să mergem exact cum s-a mers pe creditul de 500 de mii, să accepte toate punctele și să vedem cât de repede se poate implementa acest mecanism, ca agricultorii să primească acești bani de la băncile comerciale și să-i bage în economia națională, în așa fel ca beneficiarul final să fie tot Bugetul de stat. S-a discutat despre rambursarea TVA necondiționat, s-a pus accent pe compensațiile de la UE, să fie deblocați cât mai rapid acești bani și să vină spre agricultură, dar și spre sectorul real al economiei”, a declarat agricultorul Sergiu Stefanco, după ședință. 

Întrebat dacă tractoarele vor rămâne pe trasee, pentru a continua protestul, Stefanco a spus: „Urmează să facem o ședință scurtă, să vedem ce o să decidem împreună cu agricultorii, pentru că nu decid eu. Dar presiunea este destul de mare, se întinde și noi mizăm foarte mult pe faptul că această comisie va fi lucrativă, nu ca cele de până acum. Interesul major este să suplinim Bugetul de stat și supraviețuirea agricultorilor, nu să scoatem bani de la stat”.

„Noi am insistat să beneficieze absolut toți fermierii care sunt clasificați în micro și mici, inclusiv domeniul zootehnic, al legumiculturii, pomiculturii, cerealier, toate domeniile care au nevoie de finanțare, pentru că au fost 2 ani destul de dificili și este important să se facă infuzie de bani în agricultură. Prin ODA s-a propus să fie garantate de stat aceste credite, pentru că agricultorii nu mai au ce gaja”, a adăugat fermierul.

„Urmează să discutăm cu colegii din teritoriu. Sunt anumite rezultate, suntem conștienți că ele nu se fac într-o zi două. Astfel de discuții aparent constructive nu au fost de când mă știu eu. Dacă se dorește, se face. Păcat că pentru unii colegi e mult prea târziu și cineva va răspunde pentru asta, dar sperăm să-i putem salva pe ceilalți și să pornim roata economieiidința cu proiectul deja elaborat de ODA și vedem ce spun băncile. Tot mâine, domnul ministru ne va prezenta acea scrisoare care va merge la Bruxelles, pentru rezolvarea anumitor probleme în domeniul agricol. Cineva dintre agricultori la fel va ajunge la Bruxelles, va fi delegat prin delegație oficială, personal vom duce scrisoarea încolo”, a precizat un alt fermier prezent la ședință, Serghei Ivanov.

„Urmează să discutăm cu colegii din teritoriu. Sunt anumite rezultate, suntem conștienți că ele nu se fac într-o zi două. Astfel de discuții aparent constructive nu au fost de când mă știu eu. Dacă se dorește, se face. Păcat că pentru unii colegi e mult prea târziu și cineva va răspunde pentru asta, dar sperăm să-i putem salva pe ceilalți și să pornim roata economiei”, a conchis acesta. 

La rândul său, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, s-a arătat mulțumit de modul în care au decurs discuțiile astăzi: „Am avut o ședință lucrativă, s-au trasat niște obiective pentru fiecare instituție a statului, inclusiv Ministerul Finanțelor. ODA urmează să transmită așa-numitele proiecte cu necesități băncilor, apoi, dacă se va reuși, este programată pe mâine o altă ședință. Urmează să ne întâlnim și cu  Ministerul Finanțelor, și cu Ministerul Economiei, pentru că vorbim în primul rând despre antreprenori mici și mijlocii, IMM-uri. Se funcționează la cel mai înalt nivel, pentru a soluționa problemele agricultorilor”.

Referitor la scrisoarea care urmează să fie expediată la Bruxelles, Bolea a menționat: „Scrisoarea nu o arunci pe geam, ea trebuie alcătuită, tradusă. Eu am mai fost o dată la Bruxelles și am informat. Despre sume și alte lucruri trebuie să vorbesc la nivel de Guvern, acum vorbesc despre descrierea situației”.

La 23 februarie, agricultorii care protestează, săptămâni la rând, în toată țara, au participat la o nouă rundă de discuții și negocieri cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, după ce ședința care urma să aibă loc câteva zile mai devreme a fost amânată.

Fermierii au vrut să știe care a fost răspunsul Bruxelles-ului la solicitarea lui Vladimir Bolea de a acorda un ajutor Republicii Moldova, pentrur sectorul agricol, dar și dacă ministrul a discutat cu reprezentanții Băncii Naționale, referitor la problema creditelor luate de agricultori.

În aceeași zi, agricultorii au reluat protestele și au blocat din nou vama Leușeni, dar și unele drumuri naționale. Anunțul a fost făcut de Asociația Forța Fermierilor, care a transmis și scuzele manifestanților exprimate cetățenilor și agenților economici cărora le creează incomodități.

Totodată, mai mulți fermieri au ieșit în marș cu tehnica agricolă, la intersecția de la Balaban, ce duce pre Portul Giurgiulești. Imagini video de la manifestația agricultorilor au fost transmise de Sergiu Stefanco, participant și el la protest.

Și la Telenești au protestat agricultori cu tractoare, fără a bloca drumuri. „Suntem obosiți de minciunile lui Bolea. Nu mai este posibil de răbdat”, a spus Nicolae Gherasim, unul dintre agricultorii care a participă la acțiune.

După ora 15:00, drumul de acces spre postul vamal Leușeni-Albița a fost deblocat, iar circulația mijloacelor de transport a fost reluată în regim normal.

La 22 februarie, fermierii cu tractoare au blocat din nou accesul spre vama Leușeni, indignați că autoritățile statului nu au răspuns la solicitările lor și trag din timp, după ce au promis că vor veni, ieri, cu răspunsuri la mai multe propuneri ale agricultorilor.

În acest context, Inspectoratul General al Poliției a acuzat fermierii care au venit cu tractoare la punctul de trecere că nu au comunicat din timp despre acțiunile lor și că astfel, „creează incomodități repetate celorlalți cetățeni”.

La 20 februarie, reprezentanții fermierilor au avut o întrevedere cu premierul Dorin Recean și ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Șeful Guvernului a părăsit ședința mai devreme, justificându-se prin faptul că ae o agendă încărcat, fapt ce i-a indignat pe agricultori: „Băieții fierb în stradă, noi am venit să colaborăm, iar dvs vă grăbiți”.

„Dacă asta e ce poate statul, înseamnă că statul nu poate nimic și dvs degeaba ocupați funcțiile pe care le ocupați. Domnul Bolea va spune acuș că eu fac politică. Nu fac, dar vă spun, dacă nu sunteți în stare să administrați, nu ocupați locurile. Dați-vă la o parte, duceți-vă acasă și odihniți-vă, ocupați-vă cu ce doriți, cu ce puteți, dar nu putem noi accepta așa atârnare față de acest segment al economiei”, a spus unul dintre fermierii prezenți la ședință, nemulțumit de soluțiile anunțate de Dorin Recean și Vladimir Bolea.

La ședința din 16 februarie a premierului Dorin Recean și ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea cu reprezentanții fermierilor care protestează în toată țara, desfășurată la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, șeful Guvernului a declarat: „Să nu facem demagogie. Statul a ajutat agricultorii, nu puteam da toți banii într-o direcție”.

În aceeași zi, fermierii disperați au ajuns cu protestul în fața Parlamentului, unde l-au așteptat pe „împăratul Grosu” la discuții. Au adus cu ei și canistre pentru ministrul Agriculturii, în care să pună „motorina promisă de doi ani, care așa și nu a mai ajuns la destinație”.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a fost audiat în Parlament pe situația din sectorul agrar, în timp ce țara este cuprinsă de protestele fermierilor. Inițiativa a venit din partea deputatului PAS, Alexandr Trubca, aceasta fiind susținută de 79 de deputați în cadrul ședinței plenare din 15 februarie.

Premierul Dorin Recean s-a arătat revoltat de protestele agricultorilor, care au ieșit cu tractoarele pe mai multe trasee naționale, iar unii dintre ei, blochează, de câteva zile, vama Leușeni. Acesta a prezentat și sumele alocate de Guvern, pentru a-i ajuta pe reprezentanții ramurii agricole.

La15 februarie, vama Leușeni a fost din nou blocată, pe ambele sensuri, de agricultorii cu tractoare, care au protestat zile la rând, la acest punct de trecere a frontierei cu România.

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a anunțat că hotărârea de Guvern privind alocarea de 50 milioane de lei drept suport pentru compensarea parțială a prejudiciilor cauzate de calamitățile naturale din anul 2023 a intrat în vigoare, iar fermierii pot depune, până pe 13 martie inclusiv, dosarele la AIPA, pentru a beneficia de suport din partea statului. În funcție de suprafața terenurilor afectate de seceta de anul trecut, solicitanții vor primi între 1000 și 2500 de lei per hectar sub formă de compensație.

Întâlnire cu scântei a fost între ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, și fermierii din Cahul, miercuri, 14 februarie. După circa 15 minute de discuții cu strigăte, agricultorii au ieșit din sală și l-au lăsat pe ministru în fața scaunelor goale.

În sudul țării, mai multe tractoare au blocat traseul național Cahul-Cantemir.

La postul de trecere Leușeni-Albița, între șoferii blocați în vamă și agricultori s-a iscat un schimb de replici dure. Câțiva șoferi au mers la fermieri să-și exprime nemulțumirea că nu pot ajunge acasă. După mai multe acuzații reciproce, au intervenit carabinierii și polițiștii, pentru a calma spiritele.

Răbdarea fermierilor a crăpat, după ce a expirat termenul limită în care autoritățile urmau să stabililească o întâlnire cu protestatarii, în formatul Guvern-Parlament-Președinție. Astfel, agricultorii au blocat din nou vama Leușeni. Vehiculele nu au mai putut circula prin acest punct de trecere a frontierei, iar oamenii legii au fost prezenți pentru a menține ordinea publică și a restabili fluxul în trafic.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, a criticat reacția ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea, la protestele fermierilor, care au avertizat că dacă nu vor fi auziți de guvernare, vor bloca accesul către Vama Leușeni în ambele sensuri, astăzi. „Ministrul Agriculturii zice că nu a primit nicio solicitare de la fermieri! Кафка отдыхает. Cu așa ministru, țara trebuie să fie redenumită în Absurdistan”, a scris Slusari, într-o postare pe Facebook.

De cealaltă parte, deputatul PAS Radu Marian a criticat revolta agricultorilor. „A protesta e un lucru, iar a bloca drumurile și accesul pentru toți ceilalți nu mi se pare corect”, a declarat parlamentarul.

Și premierul Dorin Recean a declarat că Guvernul are „un dialog constant cu sectorul agricol”. „Îndemn să avem respect pentru toți cetățenii. Evident, avem dreptul să protestăm, dar să o facem în așa măsură, încât să nu afectăm drepturile altora. Există angajamentul vicepremierului Bolea, al Guvernului în general și al meu ca noi gradual să rezolvăm toate problemele”, a subliniat prim-ministrul.

La mijlocul lunii februarie, protestele agricultorilor au cuprins toată țara. La 13 februarie, mai multe tractoare au fost scoase pe trasee, iar Poliția de Frontieră a anunțat că drumul de acces spre vama Leușeni-Albița a fost blocat de către fermieri.

Tot atunci, fostul prim-ministru Ion Chicu a avut o întrevedere cu fermierii protestatari, la vama Leușeni. „Printre ei, erau mulți, care în 2020 „m-au dat jos”, cum s-au exprimat ei, dar nu despre asta e vorba…Le-am spus că de protestat trebuie la Președinție și Guvern, chiar cu riscul de a fi „dați cu capul de asfalt””, a menționat ex-premierul.

Fermierii care au blocat punctul de trecere Leușeni- Albița au anunțat că se retrag, dar nu pentru mult timp. Aceștia au pus o condiție guvernării, solicitând să fie soluționată până pe 14 februarie dimineața. În caz contrar, agricultorii au amenințat că vor bloca accesul către Vama Leușeni în ambele sensuri.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari, director executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, a venit cu un comentariu, după ce vama Leușeni a fost blocată de fermieri, iar la fața locului au intervenit mascații. „Nici eu nu m-am așteptat că actuala guvernare, după mulți ani de activitate în atmosfera statului polițienesc al lui Plahotniuc, ar prefera în loc de dialog cu agricultorii, majoritatea dintre care au votat pentru PAS, să trimită la ei noaptea mascați”, a scris Slusari, într-o postare pe Facebook.

La 12 februarie, fermierii din mai multe localități au ieșit din nou cu tractoarele la protest. Manifestanții au cerut Guvernului demararea imediată a unui dialog pentru identificarea și alocarea urgentă a cel puțin 400 milioane de lei, pentru compensațiile agricultorilor afectați de crizele din ultimii doi ani.

Poliția R. Moldova a anunțat că fermierii care au ieșit cu tractoarele la protest, pe drumurile naționale, au blocat traseul ce duce spre vama Leușeni-Albița. În acest context, oamenii legii au venit și cu un apel către șoferii care și-au planificat deplasarea în România, prin acest punct de trecere a frontierei.

Totodată, Serviciul Vamal a informat că în contextul protestelor organizate de agricultori, accesul vehiculelor către și dinspre postul vamal de frontieră Leușeni a fost în continuare blocat. În același timp, Poliția a venit cu un apel către agricultori, „care prin acțiunile lor neanunțate au stârnit divergențe în rândul participanților la trafic”.

Într-o transmisiune live, fermierii au arătat ca accesul vehiculelor către și dinspre postul vamal nu a fost blocat, tractoarele fiind staționate doar pe o parte a carosabilului. „Sunt niște speculații, lumea circulă liber, iar traficul se gestionează. La fel, și camioanele intră în țară. În loc să vină cei de la guvernare să discutăm, au trimis mascați să ne intimideze. Voi cu bățul și cu dubinca nu o să rezolvați nimic”, au declarat manifestanții.

Mai mulți fermieri cu tractoare au pornit, în data de 9 februarie, într-un marș spre Punctul Vamal Leușeni, în timp ce alții au manifestat în raioane.

Fermierul Sergiu Stefanco s-a arătat indignat de faptul că la proteste ies puțini agricultori, în timp ce „ajutor în urma manifestațiilor cu tractoarele au primit mulți”. Acesta a transmis un mesaj dur celor care stau acasă, într-un live pe pagina sa de Facebook.

La 7 februarie, agricultori din raionul Cahul au ieșit la protest. „Sunt disperați, decapitalizați și nu au resurse minimale pentru lucrările de primăvară”, au menționat reprezentanții Forței Fermierilor.

Pe 29 ianuarie, fermierii din sudul țării au venit cu noi revendicări către autorități și au anunțat că, în cazul nesoluționării acestora în termen de 5 zile, vor ieși la proteste cu tehnică agricolă. „Ne așteaptă o catastrofă financiară și socială. Vom fi falimentați, vor dispărea mii locuri de muncă, iar în locul nostru vor veni companiile transnaționale”, se arată într-un comunicat al Asociației Forța Fermierilor.

Anterior, fermierii au cerut guvernării achitarea datoriilor la subvențiile, care compensează dobânzile la credite, până în martie. Potrivit Asociații Forța Fermierilor, „mii de agricultori micro, mici și mijlocii sunt îndatorați, presați și executați de creditori și nu dispun de resurse suficiente pentru a începe lucrările de primăvară”.

Pe 5 decembrie 2023, fermierii au ieșit la un nou protest în Piața Marii Adunări Naționale. Aceștia au organizat un marș cu tractoarelor, în centrul capitalei și au adus în fața Guvernului saci cu bălegar, paie, cereale și struguri.

Protestul s-a lăsat cu scandal în fața Președinției. Fermierii au venit cu tractoarele, ca să aducă sacii cu paie și bălegar, pregătiți pentru autorități. Aceștia au fost împiedicați de polițiști să lase „surprizele” destinate Maiei Sandu.

Fermierii au mărșăluit cu tractoarele pe bulevardul Ștefan cel Mare, claxonând continuu. Traficul din centrul capitalei a fost aproape paralizat, însă nu blocat complet.

Tractoarele au staționat și în fața Parlamentului, unde fermierii l-au așteptat pe Igor Grosu să iasă la discuții. În acest timp, troleibuzele au fost nevoite să staționeze, pentru că mașinile poliției au blocat banda transportului public, iar pasagerii au mers pe jos. „Au blocat traficul, apoi vor spune că noi am făcut-o”, au menționat fermierii.

Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, reprezentanții căreia au protestat în centrul capitalei, cu tractoarele, a declarat că solicitarea agricultorilor de a discuta cu premierul Dorin Recean nu a fost auzită. „Noi nu plecăm din piață, avem nevoie de soluții, cel puțin săptămâna aceasta sigur vom fi în PMAN, dacă nu iese cumva domnul Recean cu o soluție”, a menționat Slusari, pentru UNIMEDIA.


Preluat de la: Unimedia.info