(video) „Anchetatorul nu a vrut să audieze martorul principal”. Fiica femeii ucise de un BMW, pe trecere acuză oamenii legii că ar mușamaliza cazul

„Unele părți ale corpului au fost identificate la 6 metri și jumătate de la trecerea de pietoni. Însăși mama a fost aruncată la 23 de metri, iar mașina a stopat la peste 100 de metri de zebră”, a relatat fiica femeii spulberate de BMW-ul condus de un tânăr de 18 ani.

În seara tragediei, Valentina Todiraș, victima, se îndrepta spre casă. „Eu trebuia să plec în România, dar în seara respectivă, am ajuns cu fetița la spital, de urgență. Evident s-au anulat toate planurile. Mama a venit și a stat cu fetița la spital circa 3-4 zile, apoi a vrut să plece acasă, pentru că urma să vină fratele din Franța a doua zi. Și la fratele meu s-a anulat cursa. Mama a mers la gară, microbuzul în acea zi nu era și a plecat cu alt microbuz. Am primit un semn de la Dumnezeu, dar nu l-am putu înțelege. Așteptam să mă sune mama când ajunge acasă, dar m-au sunat de la Inspectoratul de Poliție și m-au anunțat despre accident. Am crezut că s-a întâmplat ceva, dar nu grav, poate s-a confundat ceva. Fiind la Chișinău, am trimis rudele la fața locului”, a adăugat tânăra.

Anastasia Surucean, fiica victimei, a povestit în detalii cum s-a produs accidentul: „Mama a coborât din microbuz, trebuia să traverseze strada și să ia alt transport, până acasă. Ea nu a traversat singură, mai era o persoană. Era ora 18:00, timpul era posomorât, dar în momentul impactului nu ploua. Mama a traversat regulamentar, era o trecere de pietoni iluminată. Acolo drumul este drept. Șoferul care a lovit-o recent luase permisul de conducere, cu 2 săptămâni mai devreme. El spune că afară era ploios, a venit o mașină în întâmpinare și l-a orbit, iar mama i-a apărut brusc în față. Cum putea ea să apară brusc, dacă ea venea din partea opusă? Băiatul care traversa cu mama a văzut mașina, era la o distanță destul de mare și s-au gândit că vor reuși să traverseze. Mai era un băiat cu mașina, care îl aștepta pe acest tânăr și mama urma să meargă cu ei mai departe. Poliția nici nu l-a audiat pe martorul care traversa drumul cu mama și care este cel mai important”.

Fiica femeii decedate s-a arătat indignată și de modul în care au acționat oamenii legii veniți la locul accidentului, după producerea impactului: „Cel mai dureros a fost că mama era jos, într-o băltoacă de sânge, iar ei nu aveau mașină să o transporte la morgă. Au chemat Salvarea, care a constatat decesul și mai mult nu s-a întreprins nimic. Afară ploua, iar ea era lăsată jos, în ploaie. Anchetatorul a început să vină cu pretenții, dar în cele din urmă au pus-o în mașina lor și au transportat-o la morgă, care era închisă. Nu era acolo nici un expert medico-legal care să identifice toate leziunile corporale. După mai multe apeluri din partea rudelor, anchetatorul a telefonat un expert din alt raion, care a venit și a primit-o. Au lăsat-o acolo pe masă murdară, ruptă, așa cum era”.

„Anchetatorul a dus evidența dosarului superficial, a audiat doar taximetristul, care era cu spatele la trecerea de pietoni, care nici nu a văzut cum s-a produs impactul. Din spusele dumnealui a fost stabilită viteza șoferului vinovat. Anchetatorul i-a spus fratelui meu că un singur martor este suficient. Noi cu propriile forțe am găsit martorul care traversa împreună cu mama. Am început să bat alarma, am spus oamenilor legii că trebuie să mai fie un băiat și acnhetatorul a cerut înregistrarea de la camera de bord a microbuzului. Peste o săptămână am sunat și mi s-a spus că nu se deschid înregistrările, am cerut să ni se transmită nouă, ca să încercăm noi, ni s-a spus că sunt la Poliția Criminală deja. Iarăși tăcere, am sunat din nou, iarăși mi-au spus că încearcă. Apoi am fost sunați că s-au deschis imaginile șu fratele a mers la Poliție și a făcut poze din video, iar în acea zi, până seara, am identificat martorul”, a mai relatat Anastasia Surucean.

Avocata familiei victimei, Victoria Burduja, susține că urmărirea penală a fost una incompletă: „La toate cererile prin care am solicitat colectarea de probe, numirea expertizei autotehnice, nici nu ni s-a oferit răspuns. Cauza a fost pornită la 6 noiembrie, iar la 29 noiembrie – deja transmisă în instanța de judecată. Nu ni s-a adus la cunoștință că a fost terminată urmărirea penală și nu ni s-a acordat posibilitatea să facem cunoștință cu întreg materialul cauzei penale. Vom insista la desfășurarea unei anchete corecte, dorim o justiție corectă”.

Anastasia Surucean este convinsă că cineva are interesul ca tragedia care s-a produs să fie trecută cu vederea și vinovatul să nu răspundă: „Sunt sigură sută la sută că se încearcă mușamalizarea cazului. Bunelul șoferului a fost președinte al raionului Edineț câțiva ani în urmă. Evident că are legături”.

Cum i s-au propus bani familiei victimei, „pentru a aplana conflictul”, ce spune șoferul BMW-ului care a lovit-o mortal pe Valentina Todiraș, dar și martorul care traversa trecerea de pietoni în același timp cu femeia, precum și anchetatorul pe această cauză și experții în domeniu aflați din emisiune:

Femeia de 56 de ani a decedat, după ce a fost lovită de un BMW, condus de un tânăr de 18 ani, la Edineț. Accidentul a avut loc la 4 noiembrie, la intrarea în localitatea Brătușenii-Vechi, iar victima traversa regulamentar partea carosabilă.


Preluat de la: Unimedia.info