Vești proaste pentru amatorii de shopping online. Guvernul revine la la impozitarea coletelor cu valoare de peste 100 de euro

Amatorii de shopping online și-ar putea tăia din pofte, dacă Parlamentul va vota modificările propuse de guvern. Astfel, Ministerul Finanțelor propune revenirea la taxarea coletelor cu valoare de peste 100 de euro. În prezent, valoarea neimpozabilă este de 200 de euro.

Noile prevederi se conțin în proiectul legii cu privire la politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. 

”Ținând cont de dezvoltarea rapidă a comerțului electronic, pragul neimpozabil major reprezintă o amenințare pentru baza încasărilor fiscale. Mai mult ca atât, acesta este generator de concurență neloială față de producătorii autohtoni și importatorii rezidenți”, susțin autorii modificărilor.

Prin urmare, se propune revizuirea tratamentului fiscal aplicat mărfurilor importate în cadrul tranzacțiilor comerciale (B2C – de la business la consumator) prin intermediul trimiterilor poștale internaționale, cu aplicarea facilităților fiscale și vamale asupra mărfurilor care nu depășesc plafonul valoric de 100 euro, și nu au caracter comercial.

Prin aceste modificări se urmărește ajustarea graduală la practicile UE, unde plafonul valoric aplicat actualmente asupra trimiterilor respective constituie 22 euro.

Totodată, modificarea are ca scop protejarea producătorului autohton, dar și sporirea veniturilor la buget.

 

 


Preluat de la: Publika.md