Verdictul Comisiei de la Veneţia. Interzicerea panglicii Sf. Gheorghe, literele "V" şi "Z” este legitimă

Decizia Parlamentului Moldovei de a interzice expunerea simbolurilor folosite de Rusia în timpul invaziei Ucraine este legitimă şi proporţională. Un aviz în acest sens a fost adoptat de experţii juridici şi constituționali ai Comisiei de la Veneţia. Este vorba despre panglica Sfântului Gheorghe, literele „V” şi „Z” , dar şi alte atribute şi simboluri promovate de Federaţia Rusă. Membrii Comisiei de la Veneţia consideră că afişarea acestora în ţara noastră ar putea provoca dezordine publică, ameninţări la adresa securităţii naţionale şi a drepturilor unor categorii de cetăţeni, dar şi a refugiaţilor ucraineni.

În comunicatul Comisiei de la Veneţia este menţionat că avizul a fost solicitat de Guvernul de la Chişinău după ce Blocul Comuniştilor şi al Socialiştilor s-au opus acestei decizii.

Comisia a venit şi cu recomandări pentru îmbunătăţirea legii, mai exact să fie introduse precizări explicite cu privire la categoriile de simboluri interzise, dar şi a regulilor pe care trebuie să le respecte mass-media pentru a evita mesajele care incită la ură sau oricare altele care pot destabiliza situaţia din ţară. Panglica Sfântului Gheorghe, literele „V” şi „Z” , dar şi alte atribute şi simboluri utilizate în contextul unor acţiuni de agresiune militară au fost interzise pe teritoriul Republicii Moldova la începutul lunii aprilie.

Amendamentul deputaţilor PAS la proiectul de lege privind modificarea Codului Contravenţional a fost votat în lectură finală în data de 7 aprilie şi promulgat ulterior de şeful statului, Maia Sandu. Astfel, a fost interzisă confecţionarea, vânzarea, răspândirea, deţinerea, dar şi utilizarea acestor simboluri şi atribute. Persoanele fizice care  încălcă legea riscă amendă de până la nouă mii de lei sau până la 60 de ore muncă neremunerată în folosul comunităţii. Persoanele juridice riscă să fie sancţionate cu amendă de până la 18 mii de lei. 


Preluat de la: Publika.md