Verdețurile cultivate în spațiu s-au dovedit a fi periculoase 

Potrivit rezultatelor experimentului, publicate în revista Scientific Reports, plantele aflate în imponderabilitate sînt mai vulnerabile la infectarea cu salmonella și o serie de alte bacterii patogene. Acest lucru a fost demonstrat de un studiu realizat de experți americani, care a simulat condițiile de imponderabilitate.

Salata, ca și alte plante, are așa-numitele stomate, care sînt porii lor respiratori. În mod normal, aceștia ar trebui să se închidă în condiții de stres, în special pentru a bloca intrarea purtătorilor de infecție.

Dar în condițiile de gravitație redusă de pe orbita Pămîntului, această funcție a fost perturbată. Porii nu s-au închis, ceea ce a facilitat pătrunderea microorganismelor și infectarea plantelor.

Oamenii de știință au încercat să adauge în sol și în aer bacterii care, în mod normal, ajută la creșterea plantelor, în special B. subtilis UD1022. Dar acestea s-au dovedit ineficiente în imponderabilitate.

Experții speră să schimbe situația cu ajutorul modificării genetice a verdețurilor și a unui tratament special al semințelor, acestea și alte posibilități vor fi studiate în cadrul unor experimente ulterioare.


Preluat de la: Noi.md