Veaceslav Platon va fi judecat în libertate?

 

Ion Crețu, unul dintre avocații omului de afaceri condamnat Veaceslav Platon susține că dacă cauza acestuia va fi rejudecată, așa cum a anunțat ieri procurorul general, Alexandr Stoianoglo, atunci Platon nu poate să rămână în Penitenciarul nr. 13.

Avocatul a menționat că este vorba despre dosarul legat de sustragerea banilor din Banca de Economii.

„Dacă cauza va fi rejudecată, nu poate să rămână în Penitenciarul nr. 13 pentru că se casează sentințele și atunci nu poate să fie în continuare în penitenciar. Dumnealui va fi examinat în stare de libertate”, a declarat Ion Crețu la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Ion Crețu susține că în lege este scris clar că persoana poate fi rejudecată în libertate.

Totodată, apărătorul consideră că la eliberarea lui Veaceslav Platon vor fi multe impedimente create de persoane care nu-și doresc acest lucru.

Avocatul susține că declarațiile făcute ieri de procurorul general demonstrează că nu Veaceslav Platon a sustras banii din Banca de Economii, așa cum era acuzat anterior, dar alte persoane, făcând referire aici la fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și la Ilan Șor, liderul Partidului Șor.

Ieri, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că dosarul lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate. Potrivit lui, acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor care rezultau din acuzațiilor în privința lui Șor. Prin urmare, Platon a fost absolut illegal condamnat și respective ilegal își ispășește pedeapsa.

Amintim că Platon a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă de Justiție la 18 ani de închisoare pentru frauda bancară, iar pedeapsa primită pentru escrocherie și corupere a fost cumulată, în total fiindu-i stabilită o pedeapsă de 25 de ani de detenție.

Veaceslav Platon se află în Penitenciarul nr.13 din Chișinău. Pe 22 ianuarie, magistrații Judecătoriei Ciocana i-au redus aproape doi ani din pedeapsă, pentru condiții proaste de detenție. Decizia a fost atacată de avocații lui Platon, care cer reducerea termenului cu 695 de zile.

https://tv8.md/ 


Preluat de la: Timpul.md