Vadim Ceban: Tariful la gaz ar putea scade la 14-15 lei, dacă prețul de piață rămâne sub 500$. În plus, încă nu au fost acoperite devierile

„Până la finalul anului 2023 au mai rămas neacoperite devieri tarifare în sumă de 380-400 milioane lei. Până în luna aprilie ar trebui să închidem acest subiect. Ce ține de micșorarea tarifului, acest lucru nu depinde doar de problema în cauză. Deocamdată situația pe piața din Europa este destul de favorabilă, prețurile oscilând între 350-500 de dolari la mia de metri cubi pe tot parcursul lunii decembrie 2023 și la începutul acestui an. Dacă nu va exista o creștere bruscă a prețurilor și vom putea cumpăra gaz la aproximativ acest preț, atunci tariful mediu pentru consumatorii finali, ținând cont de costurile de depozitare, transport și distribuție, ar putea scădea la 14-15 lei pe metru cub”, a precizat șeful Vadim Ceban.

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat la data de 7 iunie 2023, în ședință publică, noile prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”, în contextul obligației de serviciu public. Astfel, consumatorii casnici achită astăzi 16,73 de lei (fără TVA), sau 18,06 (cu TVA), pentru un metru cub de gaze naturale.

Totodată, în noiembrie aceluiași an, Guvernul a aprobat volumele maxime și prețurile compensate la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2023 – martie 2024. Astfel, în acest sezon, consumatorii au fost împărțiți în șapte categorii de vulnerabilitate energetică, în funcție de veniturile pe care le au și consumul efectuat.

ANRE trebuie să analizeze costurile și tariful și să ne spună dacă se poate face o reducere.” Astfel a răspuns șefa statului, Maia Sandu, întrebată dacă există vreo probabilitate ca tariful la gazele naturale să se micșoreze după Anul Nou.

Pe 2 octombrie, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că nu exclude că Republica Moldova ar putea să cumpere gaz de la Gazprom, inclusiv pentru malul drept. Acest lucru este posibil dacă Gazprom va oferi un preț favorabil și dacă Rusia nu va impune nici o condiție politică Moldovei.

Declarațiile au fost făcute după ce cu două zile înainte de aceasta, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că, Republica Moldova din dreapta Nistrului nu va mai cumpăra gaze de la gigantul energetic rus Gazprom.


Preluat de la: Unimedia.info