Vaccinul anti-COVID-19 nu a ajuns încă în Moldova, iar reprezentanţii comisiei recunosc că nu ştiu când va fi posibilă vaccinarea

Vaccinul anti-COVID-19 nu a ajuns încă în ţară, deşi autorităţile spuneau că vom primi primele doze la mijloc de februarie. Reprezentanții comisiei pentru vaccinare ridică din umeri și recunosc cu sinceritate, că nu cunosc când vacciul va fi disponibil și pentru cetățenii Republicii Moldova.

„La moment nu ni s-a comunicat data concretă. A fost comunicată doar perioada. Sperăm că în următoarele zile vom recepţiona această confirmare de livrat şi atunci vom comunica către toate mass-media care este data livrării şi când vaccinul va ajunge în ţară.”, a declarat Alexei Cioban, medic-epidemiolog al Agenţiei Naţionale pentru sănătate.

Între timp, medicii moldoveni au fost instruiți cu privire la procesul de imunizare. Deoarece numărul cazurilor noi de COVID-19 este în creștere, epidemiologii așteaptă vaccinul cu sufletul la gură. Ei avertizează că măștile, spălatul cât mai des pe mâini şi păstrarea distanței sociale vor rămâne în viața noastră și după imunizare.

„Vreau sa menţionez că atunci când o să vină vaccinul în ţară este necesar să vaccinăm cât mai repede populaţia. Pentru că datorită faptului că virusul are capacitatea de a suferi anumite mutaţii putem să ajungem la un moment dat că aceste vaccinuri deja nu vor fi eficiente.”, a declarat Angela Paraschiv, Şef Catedrei de Epidemiologie de la USMF.

Potrivit strategiei de imunizare a populației, țara noastră va primi 24 570 de doze de vaccin Pfizer și 264 000 de doze de ser AstraZeneca. În perioada următoare, nu e exclus un nou val de îmbolnăviri.

„Sigur că o sa fie şi următorul val pentru că oameni au obosit de măsuri, de restricţii şi nu le respectă comporativ cu perioada iniţială. De aceea riscul de a avea următorul val este foarte mare.”, a adăugat Angela Paraschiv Şef Catedrei de Epidemiologie de la USMF.


Preluat de la: Publika.md