Va fi sau nu testată în masă populația Republicii Moldova la noul tip de coronavirus. Declarația premierului

Rita Ursalovschi: Astăzi ați anunțat că vom face teste în zonele unde avem focare. Cine, când va fi testat, câți vor fi testați. Ca să întelegem exact grupurile de risc, și dacă medicii se includ, și poate chiar toată populația?

Ion Chicu: ”Per total, începând cu ziua de mâine, dacă considerăm și Glodeni, în Republica Moldova au fost în regim de carantină șapte localități: primele două au fost în Hîncești, au trecut cu bine, nu mai avem niciun caz de mult timp și carantina a fost ridicată. Actualmente, mai avem Ștefan-Vodă trei localități, inclusiv centrul raional și Soroca, de mâine Glodeni. La Ștefan-Vodă și la Soroca acest regim a fost instituit cu 6-7 zile în urmă, ați văzut evoluția deja peste 5 zile că este una foarte îmbucurătoare, zile când 1,2 cazuri sau chiar zero. Deși aveam câte 20-30 înainte de a institui. Acest regim este benefic, funcționează și deja avem confirmare în 5 localități. Și suntem siguri că și la Glodeni va fi același rezultat.

Astăzi s-a declarat că în unele instituții, mâine, vor începe testările mai accentuate. Sunt niște instituții medicale cu profil special. Sunt la nordul republicii. Este necesar ca contingentul de pacienți de acolo care urmează a fi testat. Totodată, s-a declarat despre testarea medicilor în instituții, gratuită din partea statului, această va fi efectuată și s-a lansat deja. În ceea ce privește testarea masivă și totală, este utopie și nicăieri nu se face și nicăieri nu e posibil de făcut. Nu este recomandat, nu este sens și nu vom face. Sunt alte metode. Nu am făcut nici în cele două sate din Hîncești total testarea. 

Avem teste multe, dar trebuie să înțelegem că testarea nu înseamană doar disponibilitatea testelor, înseamănă și laboratoare. Capacitățile laboratoarelor din Republica Moldova sunt limitate cum sunt limitate și toate capacitățile sistemului medical în țară. La momentul actual funcționează laboratorul ANSP din Chișinău, duin Bălți, în câteva zile va fi lansat laboratorul din Cahul. Înțeleg că este la Tiraspol un laborator, până când noi facem testarea. Avem două private și zilele astea la Centrul Diagnostic Republican încă trebuie să fie lansat un laborator.

Putem să avem și 100 de laboratoare, testarea masivă nu se face nicăieri, și nici nu se va face nici la noi”.

Rita Ursalovschi: Astăzi primarul Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat despre testarea medicilor din Capitală. Aceată practică va fi extinsă și în alte localități?

Ion Chicu: ”Anunțul despre testarea medicilor a fost făcut cu 2 săptămâni în urmă, indiferent este Chișinău, Bălți, sau altă localuitate. Este vorba despre instituțiile medicale care sunt antrenate în tratarea persoanelor infectate. La acea etapă erau șase per total, acum e practic toată țara. Toate spitalele regionale dar și raionale deja avem incluse. Deci nu este vorba doar de Chișinău. Va fi efectuată testarea personalului pedical treptat pentru toată țara”

Rita Ursalovschi: De ce timp de două săptămâni încoace nu a început testarea masivă a medicilor?

Ion Chicu: ”Testarea masivă a medicilor, noi am discutat cu cele două laboratoare private ca și pe ei să îi antrenăm la acest proces, îi vom antrena. Dar actualmente, posibilitățile ANSP-ului sunt exact pentru a deservi persoanele care manifestă simptome. Noi capacități suplimentare pentru testare încă nu avem atâtea libere. Noi am discutat cu companiile acestea private. La un moment oarecare ei ne-au spus că împreună pot asigura testatrea în jur de 1.000 de persoane. Acum ei asigură în jur de 300. Ceea ce înseamănă că capacități deja apar mai multe și va fi lansată această testare”.

 


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie