UTM va beneficia de un complex de sere moderne

Cu acest prilej, astăzi, în campusul Mirceşti al UTM, într-un format festiv, a avut loc inaugurarea primelor două sere tehnologizate, ce vor optimiza procesul de studii pentru discipolii Facultăţii Științe Agricole, Silvice și ale Mediului.

„Este o mare reuşită şi un succes, care sînt cele mai bune argumente pentru reforma învăţămîntului superior de acum doi ani, cînd ne-am unit cu Universitatea Agrară. Furnizorii de tehnologii au venit mai aproape de UTM, fapt de la care au de cîştigat studenţii şi cadrele didactice”, a declarat în debutul evenimentului rectorul UTM, Viorel Bostan.

„A fost un drum lung pînă am ajuns să vedem ce avem astăzi, însă a meritat. Universităţile sînt pentru studenţi, ei trebuie să fie beneficiarii principalii ai acestor reforme şi modernizări. Or, agricultura ţării noastre nu va putea merge mai departe, dacă nu va merge în pas cu ştiinţa şi dezvoltarea în acest sens. Producătorii autohtoni trebuie să aibă printre ei agronomi buni, calificaţi, ingineri, cadre bine pregătite în conformitate cu actualitatea zilei. Cel mai bine se învaţă creşterea plantelor atunci cînd urmăreşti procesul cap coadă, de la seminţe pînă la roadă”, a relevat la eveniment vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Proiectul de la UTM a devenit posibil datorită susţinerii Guvernului Republicii Molodva, Băncii Europene pentru Investiţii, Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională, Programului Livada Moldovei etc.

Actualmente în cadrul Facultăţii Științe Agricole, Silvice și ale Mediului îşi fac studiile peste opt sute de studenţi şi masteranzi, iar noile posibilităţi de studiu le va permite să însuşească cele mai relevante procedee tehnologice în practică.

În vara anului trecut, Universitatea Tehnică a Moldovei a făcut un pas semnificativ în direcția modernizării și digitalizării agriculturii prin semnarea acordurilor de parteneriat cu 12 companii specializate în agricultura modernă. Acest parteneriat extins are ca obiectiv major crearea Centrului Agrotech Arena la Facultatea Științe Agricole, Silvice și ale Mediului a UTM.


Preluat de la: Noi.md