Deși suprafața planetei ne poate părea staționară, acest lucru nu este deloc așa. De fapt, suprafața Pămîntului se mișcă de obicei cu viteze pe care abia le putem simți. De exemplu, plăcile tectonice se deplasează constant cu o viteză comparabilă cu creșterea unghiilor, munții au nevoie de milenii pentru a se ridica, iar ghețarii alunecă cu o viteză care ar părea ridicolă chiar și pentru melci, scrie Science Alert.
Dar natura are un mod de a ne surprinde. Într-un nou studiu, oamenii de știință au descoperit că cea mai mare platformă de gheață din Antarctica, ghețarul Ross, „sare” cîțiva centimetri în fiecare zi, sau chiar de două ori pe zi. Oamenii de știință au descoperit că acesta este forțat să se deplaseze de undele elastice. Potrivit geofizicianului Doug Vince de la Universitatea din Washington, el și colegii săi au constatat că ghețarul se deplasează cu 6-8 centimetri pe zi.
Deoarece ghețarul Ross este cel mai mare platou de gheață din Antarctica, cunoașterea modului și a motivelor pentru care se mișcă este importantă din perspectiva Polului Sud, mai ales în contextul crizei climatice care se profilează asupra planetei.
Echipa de cercetare care a stat la baza descoperirii a fost formată din mai multe instituții din Statele Unite. Oamenii de știință cred că mișcarea ciudată a platoului de gheață este cauzată de fapt de curentul de gheață Willans, o centură rapidă de gheață de pe calota de gheață din
Antarctica de Vest care se mișcă mult mai repede decît împrejurimile sale.
Se speculează că aceste „valuri” ale ghețarilor ar putea juca un rol în provocarea scuturării gheții și a fisurării platformei de gheață. Autorii studiului cred că pierderea de gheață de sub pîrîu o va face mai lipicioasă, iar acest lucru va duce la salturi mai bruște în mișcare. În loc să curgă la o rată destul de constantă, o mare parte din Willans Ice Stream se oprește și apoi se precipită brusc înainte.
Preluat de la: Noi.md