Uniunea Scriitorilor din România, mesaj de solidaritate cu laureata Premiului Nobel pentru Literatură, Svetlana Alexievici

 

Uniunea Scriitorilor din România a transmis, sâmbătă, un mesaj de solidaritate cu laureata Premiului Nobel pentru Literatură Svetlana Alexievici, opozantă a regimului din Belarus, arătând că aceasta reprezintă "o emblemă a spiritului liber".

"Uniunea Scriitorilor din România îşi manifestă întreaga solidaritate cu laureata Premiului Nobel pentru Literatură (2015), Svetlana Alexievici, în aceste momente când libertatea ei şi a colegilor ei din opoziţia democratică din Belarus este grav ameninţată. Marele prestigiu al scriitoarei, dublat de forţa curajului ei civic, în calitatea de membră a prezidiului Consiliului de coordonare a opoziţiei din Belarus, o transformă pe Svetlana Alexievici, acum, când e hărţuită zilnic şi ameninţată cu detenţia, într-o emblemă a spiritului liber", precizează un comunicat de presă transmis sâmbătă de Uniunea Scriitorilor și citat de Agerpres.ro. Potrivit sursei citate, Svetlana Alexievici este "una dintre cele mai puternice voci care nu ezită să afirme că ţara ei trebuie să iasă dintr-un sistem totalitar, opresiv şi să intre în rândul statelor democratice".

"Am trăit noi înşine în comunism, ceea ce ne face cu deosebire sensibili la importanţa respectării libertăţilor fundamentale ale omului. Valorile pentru care luptă Svetlana Alexievici sunt şi valorile noastre", se mai arată în comunicat. În vârstă de 72 de ani, Svetlana Alexievici este autoarea unor cărţi despre Cernobîl, războiul din Afganistan şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, fiind ultimul lider al opoziției din Belarus care nu a fost arestat sau nu a plecat din țară.

Ambasadorii din România, Lituania, Suedia, Cehia, Austria și alte state europene au mers pe 9 septembrie acasă la Svetlana Alexievici, membru al Consiliului de Coordonare al opoziţiei din Belarus, pentru a preveni o eventuală arestare a acesteia. ”Am primit informații că persoane necunoscute sună la apartamentul Svetlanei Alexievici, probabil reprezentanți ai serviciilor secrete sau poliției”, a declarat ambasadorul Lituaniei în Belarus, Andrius Pulokas, explicând de ce diplomații au ales să facă bloc în apărarea scriitoarei.

 


Preluat de la: Timpul.md