Unii parlamentari critică programul Nataliei Gavrilița

Programul de guvernare al candidatului desemnat la funcţia de premier, Natalia Gavriliţa, n-a trecut, la prima etapă, testul PSRM şi al Partidului ŞOR. Deputaţii din aceste fracţiuni spun că este unul populist, iar unele aspecte ar fi neconstituţionale.

Socialiştii au precizat că deşi au citit din scoarţă în scoarţă doar prevederile referitoare la reforma justiţiei şi lupta cu corupţia, au găsit suficiente lacune de care sunt nemulţumiţi.

„Mie mi s-a părut că se încearcă a fi eliberaţi, înlăturaţi toţi judecătorii şi toţi procurorii de la noi din ţară. Şi invitaţi aşa numiţi experţi străini. Să facă justiţie. Sunt după mine lucruri neconstituţionale referitor la ideea creării unui tribunal şi a unei Curţi de Apel Anticorupţie”, a declarat Vasile Bolea deputat PSRM.

Vasile Bolea a declarat că PSRM nu şi-a schimbat părerea şi nu va vota Guvernul Gavriliţa.

„Discuţiile vom avea în cadrul fracţiunii, decizia urmează să fie luată de Executivul politic. – Igor Dodon a declarat deja că precis nu votaţi şi că anticipatele vor fi în iunie. Aţi putea să schimbaţi poziţia voastră? – Ceea ce a declarat domnul preşedinte – să luaţi în considerare”, a spus Vasile Bolea. 

Aleşii din Partidul ŞOR n-au decis încă dacă vor susţine candidatura premierului desemnat şi echipa sa guvernamentală, al cărui program, spun ei, conţine mai multe chestiuni populiste.

„Nu ştim exact dacă doamna Gavriliţa şi cabinetul ei de miniştri propus, în genere cred în acest program. Nimeni nu înţelege dacă candidatul propus de doamna Maia Sandu candidează pentru această funcţie sau au făcut copy paste şi doar au depus acest program”, a declarat Marina Tauber vicepreşedinte Partidul „ŞOR”.

Liderul democraţilor, Pavel Filip, susţine că programul de guvernare propus de Gavrilița a fost făcut în grabă. El a declarat pentru postul nostru de televiziune că aşteaptă dezbaterile din plenul Parlamentului pentru a decide dacă susține echipa Nataliei Gavrilița. În schimb, președintele grupului PRO MOLDOVA, Andrian Candu, a lăudat planul elaborat de premierul desemnat.

„Este un program bun, dar lipseşte în program desfăşurarea în timp şi doi, resursele financiare sau originea suportului financiar şi nu doar. Cu referire la vot sau nu vot, noi, cei din PRO MOLDOVA am început o campanie de consultare cu cetăţenii şi echipele de consultare”, a spus Pavel Filip.

Reprezentanţii PAS nu au fost de găsit la telefon pentru a ne oferi un comentariu. Preşedintele interimar PAS, Igor Grosu, nu ne-a răspuns nici la mesajul expediat, la fel ca şi Alexandru Slusari, vicepreşedinte al Platformei DA. 

Biroul Permanent se va întruni miercuri în ședință și va decide când va veni în plen Gavrilița, pentru a prezenta programul guvernamental. PSRM și PAS, care au împreună 51 de voturi, au spus anterior că nu vor susține echipa premierului desemnat. Natalia Gavrilița a declarat săptămâna trecută că nu și-ar dori să primească vot de încredere, întrucât singura soluție pentru depășirea actualei crize sunt alegerile anticipate.


Preluat de la: Publika.md