Unii moldovenii din diaspora riscă să nu poată vota la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie

Unii moldovenii din diaspora riscă să nu poată vota la alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie. Deşi a rămas mai puţin de o săptămână până la scrutin, Comisia Electorală Centrală încă nu a prezentat încă un mecanism clar de vot pentru diasporă, în condiţiile în care unele ţări, unde să află cei mai mulţi moldoveni, precum Spania, Italia sau Irlanda, au instituit din nou stare de urgenţă în legătură cu pandemia de COVID-19 şi au impus noi măsuri restrictive, chiar şi de circulaţie internă.

Preşedintele CEC, Dorin Cimil, susţine că încă este aşteptat un răspuns din partea Ministerului de Externe, care discută cu reprezentanţii misiunilor diplomatice din aceste ţări.

„Preconizăm pentru săptămâna aceasta, în ziua de miercuri sau joi, să facem o conferinţă cu domnul ministru sau secretarul de stat de la Externe şi să aducem lumină asupra noilor reguli care vor fi anunţate de către statele gazdă”, a spus preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil. 

Iar reprezentanţii Ministerului de Externe ne-au promis că vor veni cu o precizare referitoare la acest subiect până la sfârşitul zilei.

În data de 22 octombrie, Ambasada Republicii Moldova din Spania a anunţat printr-un comunicat despre procedura de vot. Oamenii erau îndemnaţi să aibă la ei un act de identitate, dar şi o scrisoare de confirmare că merg să voteze. Ieri însă, pe aceeaşi pagină, este anunţat că Spania intră în stare de urgenţă pentru următoarele 15 zile şi este impus un set de măsuri restrictive, fără a se preciza despre procedura de vot. Am sunat la Ambasadă pentru o clarificare, însă nimeni nu a răspuns la telefon.

Între timp, şi Ambasada Republicii Moldova în Irlanda a scris că sunt consultate toate autoritățile relevante din țara gazdă şi că decizia despre cum se va desfăşura scrutinul va fi anunţată ulterior. 

„Ambasada a adus repetat la cunoştinţa oficialilor irlandezi despre lipsa posibilităţilor alternative legale de exercitare a dreptului constituţional la vot, decât prezenţa fizică la secţiile de votare. De asemenea, au fost înştiinţaţi şi despre îngrijorările în acest sens ale cetăţenilor Republicii Moldova, stabiliţi cu traiul permanent sau temporar în Irlanda.” 

Până acum, nici Ambasada Republicii Moldova în Italia nu a venit cu precizări şi nici la telefon nu ne-a răspuns nimeni.

În total, pentru votanţii din diaspora au fost tipărite 566 de mii de buletine de vot.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie