Ungaria a devenit primul stat UE care autorizează vaccinul rusesc Sputnik

Prin decizia anunțată joi, Budapesta face iarăși notă discordantă de restul capitalelor din Uniunea Europeană, motivul invocat fiind ritmul prea lent de livrare a dozelor vaccinului Pfizer/BioNTech.

Agenția de reglementare maghiară a oferit o autorizare temporară vaccinului rusesc Sputnik, dar și celui dezvoltat de Oxford/AstraZeneca, a anunțat joi guvernul de la Budapesta. Ungaria este prima țară UE care aprobă vaccinul rusesc. Statele UE nu au aprobat nici vaccinul Oxford/AstraZeneca, deși acesta a primit totuși undă verde în Marea Britanie. Budapesta negociază acum un contract cu Rusia pentru a cumpăra vaccinul Sputnik, a precizat guvernul, motiv pentru care ministrul de externe va călători vineri la Moscova.

Producătorul serului rusesc a spus că acesta are o eficiență apropiată de cea a vaccinurilor Pfizer/BioNTech și Moderna, adică aproximativ 92%, și a respins reticențele experților europeni. În acest timp, scrie BBC, oficialii maghiari din domeniul sănătății se află la Beijing, unde discută cu responsabilii chinezi despre aprobarea și achizționarea unui milion de doze din vaccinul Sinopharm.

Vaccinul este administrat deja în mai multe țări, inclusiv Serbia sau Emiratele Arabe Unite, iar producătorul, compania de stat chineză, spune că are o eficiență de 79%. Totuși, premierul maghiar Viktor Orban a insistat că vaccinurile din Rusia și China sunt singurele soluții pentru a satisface nevoia țării sale, mai ales ținând cont de livrările ”frustrant” de lente ale serului Pfizer/BioNTech.

Nu se știe deocamdată când anume ar putea fi administrate primele doze din vaccinurile rusesc și chinezesc. Pentru vaccinul rusesc mai este nevoie și de decizia Centrului Național pentru Sănătate Publică. La fel de neclar este și dacă cetățenii maghiari au totuși încredere în produsele Sputnik și Sinopharm. Unele sondaje, scrie BBC, sugerează că doar 7% dintre maghiari ar accepta vaccinul rusesc și doar 1% pe cel chinezesc. Guvernul de la Budapesta a respins însă îndoielile.

”Niciun vaccin nu va ajunge pe piața maghiară dacă nu respectă standardele care să îl facă sigur și de încredere”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, scrie libertatea.ro.


Preluat de la: Publika.md