Unele categorii de deținuți ar putea fi eliberați

Persoanele nu vor ajunge în pușcărie dacă au retard sau dacă suferă din cauza problemelor psihiatrice grave. Temei pentru liberare se vor considera maladiile oncologice, HIV și SIDA.

De asemenea, se vor considera motiv pentru liberarea din detenție sau schimbarea măsurii de arest preventiv anumite probleme grave ale sistemului nervos, endocrin, circulator, renal sau hipertensiune arterială de gradul III, cu anumite boli asociate.

„Principala condiție care a impus elaborarea proiectului este necesitatea de a oferi deținuților grav bolnavi posibilitatea de a urma un tratament complex acasă sau într-o instituție medicală civilă atunci cînd starea acestuia împiedică executarea pedepsei sau arestului preventiv. Astfel, deși legislația respectă principiul umanismului și, în acest sens a fost instituită posibilitatea liberării de pedeapsă din cauza unei boli grave, în realitate, în ultimii cinci ani, mai mult de jumătate din condamnații examinați au decedat în așteptarea unei decizii”, conform Ministerului Justiției.

Conform statisticilor, în perioada 2017-2021, Comisia Medicală Specială instituită la nivelul Administrației Naționale a Penitenciarelor a examinat 50 de persoane grav bolnave, dintre care 26 au decedat în detenție, iar 24 au fost eliberați.

Pentru anul 2021, din 14 persoane condamnate examinate, 9 au decedat pînă la emiterea unei decizii. În 2022, dintre 10 persoane condamnate examinate, 3 au decedat pînă la decizia instanței de judecată, 6 au fost eliberate, iar una – eliberată în legătură cu executarea în totalitate a pedepsei.

Pe parcursul anului 2023, 4 persoane condamnate examinate, dintre care 2 deținuți au decedat pînă la pronunțarea deciziei, și 2 – eliberați.


Preluat de la: Noi.md