Unde s-au făcut greșeli, cînd a fost cerută extrădarea lui Șor. Opinia lui Vladimir Socor

Totuși, paradigma se schimbă de acum încolo, unde sancțiunile sînt o baza pentru a cere extrădarea reală a lui Ilan Șor în R. Moldova.

„Pînă acum, Republica Moldova sau mai bine spus – unele instituții guvernamentale precum Ministerul Justiției au greșit cerînd extrădarea lui Ilan Șor. Se știe că Israelul nu extrădează cetățenii săi proprii indiferent de acuzațiile împotriva lor. E un lucru cunoscut pe plan internațional, mai ales că Ilan Șor chipurile apelează sentința, deci chipurile sentința nu este finală”, a explicat Socor.

Argumentul central pe care al trebui să-l mai înainteze încă o dată, acum însă fundamentat nu doar prin hotărîre juridică, este dat de felul în care Ilan Șor destabilizează Republica Moldova, aflîndu-se în tot acest timp pe teritoriul Israelului. Această logică de argumentare, suprapusă peste validitatea celor mai recente sancțiuni impuse, ar trebui să asigure succesul R. Moldova în cererea de extrădare a lui Șor.

Mai mult, înseși normele internaționale interzic unui refugiat să utilizeze teritoriul statului-gazdă pentru acțiuni subversive sau destabilizare a unei alte țări.

„Cel mai important este că Israelul îi permite lui Ilan Șor să destabilizeze Republica Moldova în complicitate cu Rusia. Ilan Șor a făcut cîteva vizite la Moscova, o întreagă vizită a avut-o și în februarie, luna aceasta, unde a întrevederi cu mai multe personalități ruse, au făcut declarații dușmanoase împotriva Republicii Moldova. Dar în practica internațională asemenea lucruri nu sînt permise. Un refugiat nu are dreptul să folosească teritoriul statului care îi acordă refugiu pentru a destabiliza alt stat. Aceasta trebuie să spună Chișinăul în mod clar și să-i spună Israelului acest lucru”, a punctat în final Vladmir Socor.


Preluat de la: Noi.md