Una din cele mai bogate țări din lume, în criză. Triplează TVA pentru a salva economia

Arabia Saudită triplează taxa pe valoare adăugată (TVA) ca parte a măsurilor de austeritate luate pentru a sprijini economia lovită de criza provocată de coronavirus, transmite digi24.ro.

De asemenea, guvernul de la Riad a anunțat că va fi suspendată acordarea alocaţiei ce acoperea costul de trai al angajaţilor de la stat. Cei 1,5 milioane de bugetari primeau, începând cu 2018, aproximativ 1.000 de riali (270 de dolari) pe lună, relatează BBC NEWS.

Deciziile au fost luate pentru că veniturile ţării dependente de vânzările de petrol s-au prăbuşit odată cu preţurile mondiale ale ţiţeiului după declanșarea pandemiei.

Taxa pe Valoarea Adăugată a fost introdusă în Arabia Saudită acum doi ani. Acum va creşte de la 5% la 15%, iar alocaţia de trai va fi suspendată odată cu 1 iunie.

Aceste măsuri sunt dureroase, dar necesare pentru a menţine stabilitatea financiară şi economică pe termen mediu şi lung şi pentru a trece de această criză a coronavirusului cu cât mai puţine daune posibile„, a declarat ministrul finanţelor, Mohammed al-Jadaan.

Anunțul a venit după ce cheltuielile de stat au depășit veniturile, împingând regatul într-un deficit bugetar de 9 miliarde de dolari în primele trei luni ale anului.

Asta în condițiile în care veniturile din petrol au scăzut cu aproape un sfert, reducând veniturile totale cu 22%.


Preluat de la: Publika.md