Un vaccin dezvoltat în 1921, testat pentru COVID-19. ”Ar putea avea o importanță majoră la nivel global”

Oamenii de știință din Marea Britanie au început testarea unui vaccin dezvoltat în 1921 pentru a vedea dacă este eficient și împotriva COVID-19, relatează BBC, citat de digi24.ro.

Vaccinul BCG a fost conceput împotriva tuberculozei, dar există unele dovezi că poate proteja și împotriva altor infecții.

Aproximativ 1.000 de persoane vor participa la testul lansat la Universitatea Exeter.

Milioane de oamen au primit vaccinul BCG în copilărie, dar se crede că ar trebui să fie vaccinați din nou pentru ca acesta să fie eficient.

Vaccinurile sunt concepute pentru a antrena sistemul imunitar să creeze o protecție durabilă împotriva unei anumite infecții. Dar acest proces provoacă, de asemenea, schimbări pe scară largă în sistemul imunitar. Acest lucru pare să îmbunătățească și răspunsul la alte infecții, iar și oamenii de știință speră că BCG poate oferi corpului uman un avantaj împotriva coronavirusului.

Teste clinice anterioare au arătat că BCG a redus decesele cu 38% în rândul nou-născuților din Guineea-Bissau, în special prin reducerea cazurilor de pneumonie și sepsis. Studii făcute în Africa de Sud au făcut legătura între vaccin și scăderea cu 73% a infecțiilor la nivelul nasului, gâtului și plămânilor. Un studiu din Olanda au arătat că BCG a redus cantitatea de virus din organism în cazul febrei galbene.

„Acest lucru ar putea avea o importanță majoră la nivel global”, spune profesorul John Campbell, de la Universitatea din Exeter.

„Deși nu credem că protecția va fi specifică împotriva COVID, vaccinul are potențialul de ne ajuta să câștigăm timp până când ca vaccinurile anti-COVID să ajungă la populație și până când sunt dezvoltate alte tratamente”, adaugă el.

Experimentul din Marea Britanie face parte din studiul internațional Brace, care are loc și în Australia, Olanda, Spania și Brazilia și la care participă 10.000 de persoane în total.


Preluat de la: Publika.md