Un robot magnetic care poate salva vieți: se poate deplasa prin artere pentru a trata pacienţii cu AVC

O echipă de specialişti de la Laboratorul de robotică al ETH Zurich, în colaborare cu mai multe spitale din Elveţia, a dezvoltat un robot acţionat magnetic care ar putea fi folosit pentru a trata persoanele care suferă un accident vascular cerebral (AVC).
În cazul accidentelor vasculare cerebrale ischemice, o obstrucţie (de obicei un cheag de sânge sau o placă) se depune în vasele mici din creier, potrivit news.ro. Rezultatul este un blocaj, care împiedică sângele să circule spre creier, ucigând celulele cerebrale. Astfel de accidente vasculare cerebrale pot provoca leziuni cerebrale şi, uneori, moartea.

Tratarea lor este extrem de sensibilă la timp – cu cât durează mai mult timp pentru a elimina blocajul, cu atât mai multe leziuni cerebrale apar. Tratamentele actuale implică medicamente care pot sparge masa care cauzează blocajul sau utilizarea unui fir de ghidare introdus într-o arteră femurală şi împins până când vârful său ajunge la blocaj.

Ambele terapii necesită timp, ceea ce înseamnă că celulele creierului mor aşteptând ca sângele să ajungă la ele. În acest nou efort, echipa de cercetare din Elveţia a dezvoltat o nouă abordare care permite un răspuns mult mai rapid. Echipa implicată a dezvoltat un robot în formă de şurub suficient de mic pentru a se potrivi în interiorul unor vase de sânge minuscule. Aplicarea unui magnet extern determină robotul să se rotească, propulsându-se înainte. Echipa a adăugat un vârf moale în partea din faţă a robotului pentru a preveni deteriorarea vaselor de sânge. Specialiştii elveţieni consideră că robotul ar putea fi folosit pentru a se deplasa rapid prin vasele de sânge până când ajunge la un blocaj – de asemenea, ar putea fi introdus mult mai aproape de creier. După ce ajunge la blocaj, robotul ar putea fi folosit pentru a găuri materialul care cauzează blocajul, permiţând sângelui să treacă din nou prin el. Până în prezent, echipa şi-a testat robotul pe modele din silicon, pe o placentă umană în laborator şi pe un porc viu. Robotul s-a comportat suficient de bine pentru a continua testele, cu scopul de a trata pacienţi umani în viitorul apropiat. Lucrarea a fost publicată miercuri, în revista Science Robotics.


Preluat de la: Timpul.md