Un recif mai înalt decât Empire State Building, descoperit la Marea Barieră de Corali

Oamenii de știință australieni au descoperit un recif uriaș, de peste 500 de metri înălțime, informează The Guardian, citat de libertatea.ro.

Reciful, care este mai înalt decât celebra clădire Empire State Building din New York, a fost descoperit la capătul nordic al Marii Bariere de Corali de lângă Cape York. Asemănător unei lame, acesta a fost găsit în timpul unui exercițiu de cartografiere 3D a fundului mării efectuat de pe o navă deținută de Institutul Oceanic Schmidt din California.

Investigatorul principal al expediției, Tom Bridge, a declarat că reciful are o lățime de 1,5 kilometri la bază și o înălțime de jumătate de kilometru. Este primul recif mare detașat găsit în zonă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când alte șapte au fost descoperite pe o întindere de 150 de kilometri, conform lui Bridge. Specialistul a afirmat că descoperirea ”scoate în evidență cât de puțin știm despre o mare parte din ocean, chiar și despre Marea Barieră de Corali. Știm mai multe despre suprafața Lunii decât știm despre ceea ce se află în adâncuri dincolo de coastele noastre”.

Recifele detașate sunt așezate pe fundul oceanului de pe platoul continental, dar nu fac parte din corpul principal al Marii Bariere de Corali. Reciful recent descoperit are ”o abundență incredibilă” de bureți. Din câte se pare, zona este bogată în substanțe nutritive purtate de curenți puternici.

Descoperirea va genera, probabil, ani de studiu.


Preluat de la: Publika.md