Un pictor i-a înfățișat pe politicienii moldoveni în caricaturi: Unde se află expoziția?

„De rîs și de plîns” a caricaturistului Anatol Fornea este o expoziție alcătuită din peste 20 de caricaturi, care reflectă ironic unele probleme din viața cotidiană a societății, cum ar fi un troleibuz arhiplin sau ambuteiaje – situații bine cunoscute vizitatorilor.

Caricaturile te pot face și să rîzi, dar și să plîngi din cauza situației prezentate pe pînză.

Printre caricaturi putem recunoaște și figuri celebre – președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, primarul Capitalei, Ion Ceban și alții.

„În fiecare an, pe 1 aprilie, sărbătorim Ziua Umorului, iar în acest an Biblioteca Națională a Republicii Moldova a organizat o expoziție personală a lui Anatol Fornea, un tînăr jurnalist pasionat de caricatură. Expoziția conține 27 de lucrări, iar foarte mulți copii, elevi și vizitatori sînt impresionați de aceste caricaturi, deoarece ele reflectă situații nu prea plăcute cu care ne confruntăm zilnic, fie în transportul public, fie pe străzile municipiului. Dar în această expoziție vom vedea și caricaturi ale unor politicieni de-ai noștri”, a declarat Ana Plămădeală, colaboratoarea direcției Marketing și Comunicare Socio-culturală a Bibliotecii Naționale.

De asemenea, printre lucrările artistului este prezentată și o expoziție tematică de carte cu reviste din perioada în care satira și ironia în arta caricaturii abia apăreau în țara noastră. Ana a adus drept exemplu revista deloc neglijabilă „Chipăruș”:

„Biblioteca Națională a pregătit o expoziție tematică de carte dedicată umorului. Revista „Chipăruș” ocupă un loc aparte. Noi păstrăm colecția revistei încă din 1958. Era o revistă care conținea multe caricaturi pe diferite teme”.

Biblioteca este deschisă de luni pînă joi, între orele 09:00 – 19:30, iar în weekend – între orele 09:00 – 17:30.

„La expoziția noastră vin mulți vizitatori. Vă așteptăm la Biblioteca Națională, vă invităm să vizitați această expoziție personală, dar și alte expoziții. Veniți să descoperiți revista „Chipăruș” cu caricaturile sale din anii '60″, a îndemnat Plămădeală.


Preluat de la: Noi.md