Un nou scandal la biserica din Dereneu. Mitropolia Basarabiei susţine că lăcaşul a intrat din nou în subordinea Mitropoliei Moldovei cu grave încălcări

Scandalurile de la biserica din Dereneu se ţin lanţ. Mitropolia Basarabiei susţine că lăcaşul a intrat din nou în subordinea Mitropoliei Moldovei cu grave încălcări şi fără consimţământul enoriaşilor. Secretarul Mitropoliei Basarabiei, preotul Andrei Bucliş, acuză Agenţia Servicii Publice de complicitate la ilegalităţi.

„Există o confirmare verbală, cel puţin la moment, că angajaţii din cadrul Agenţiei Servicii Publice favorizează într-un mod total abuziv Mitropolia Moldovei în detrimentul altor culte religioase.”, a afirmat secretarul Mitropoliei Basarabiei, Andrei Bucliş.

Concret, secretarul Mitropoliei Basarabiei susţine că la trecerea bisericii din Dereneu la Mitropolia Moldovei, Agenţia Servicii Publice a înregistrat modificările în lipsa unui proces verbal semnat de membrii parohiei, singurii în drept să decidă soarta comunităţii.

„Considerăm că persoanele care ilegal au admis înlocuirea listei de membri urmează a fi traşi la răspundere penală pentru abuz în serviciu, pentru uz de fals şi pentru fals în acte publice.”, a menționat secretarul Mitropoliei Basarabiei, Andrei Bucliş.

Părintele Marin spune că va continua să slujească la Dereneu chiar dacă de ani de zile ţine slujbele într-o anexă din curtea bisericii.

„De trei ani de zile ne luptăm prin judecăţi, nimeni nu ne vede şi nimeni nu ne aude şi nimeni chiar nu vrea să ne vadă, să ne audă.”, a povestit preotul, Marin Florinel.

Protoiereul Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni a Mitropoliei Moldovei, preotul Vadim Corostinschi, respinge toate acuzaţiile, iar Agenţia Servicii Publice nu a venit, deocamdată, cu o reacţie.

În 2017, Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Dereneu a trecut în subordinea Mitropoliei Basarabiei. Marin Florinel era parohul acestei biserici şi slujea în sat de aproape 30 de ani. A fost momentul în care au izbucnit scandalurile, după ce enoriaşii s-au împărţit în două tabere, cei care îl susţin pe părintele Marin şi cei care vor ca biserica să rămână sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Moldovei.


Preluat de la: Publika.md