Un nou mineral lunar ar putea deveni o sursă de energie. China va trimite trei misiuni fără echipaj uman pe Lună

La doar o zi după ce China a anunțat descoperirea unui nou mineral lunar – Changesite-(Y), care ar conține Heliu-3, o posibilă viitoare sursă de energie, prin intermediul unor mostre recuperate de misiunea Chang’e-5, Administrația Spațială Națională a Chinei, echivalentul NASA, a primit aprobarea de a trimite trei nave orbitale pe Lună. Anunțul a fost făcut de Liu Jizhong, oficial din cadrul Centrului pentru Programul Spațial și de Explorare Lunară din China, potrivit CCTV, citat de Mediafax.

În ultimii ani, China este din ce în ce mai ambițioasă în ceea ce privește programul spațial. A trimis sonde pe Lună, dar privește și mai departe, către Marte, toate aceste planuri scoțând în evidență o competiţie directă cu Statele Unite. Pe de altă parte, NASA are un rover pe Planeta Roşie şi încearcă să trimită astronauţi pe Lună în următorii 10 ani.

China și SUA ”vânează”, de mai mult timp, minereurile lunare, specialiștii preconizând că mineritul spaţial se poate transforma într-un viitor focar de tensiune. Cele două părţi au avut deja un ”duel al replicilor”, în ultimele săptămâni, după amânarea misiunii americane Artemis I, primul efort major al SUA de a reveni pe Lună în jumătate de secol.

Schimbul de replici dintre SUA și China, referitor la programul spațial, este unul fără menajamente. Administratorul NASA, Bill Nelson, a acuzat China că ”fură tehnologie spaţială”, iar ţara a fost criticată pentru deşeurile spaţiale.

Programul de explorare lunară al Chinei a fost înfiinţat în 2004, iar prima navă spaţială chineză a fost lansată trei ani mai târziu. Numele Chang’e provine de la zeiţa chineză a lunii, misiunea concentrându-se pe colectarea de mostre de pe suprafaţa lunară.

Programul Chang’e-7 are ca obiectiv polul sud al Lunii. Este chiar zona despre care oamenii de ştiinţă cred că este cel mai bun loc pentru a găsi apă.

Și NASA vizează, de asemenea, această parte a lunii. Liu Jizhong a mai declarat sâmbătă că, finalmente, ”China îşi propune să construiască o staţie de cercetare internaţională pe Lună”.


Preluat de la: Publika.md