Un alt nor de praf saharian, aşteptat deasupra Europei în acest weekend

Un alt nor de praf saharian urmează să ajungă deasupra Europei în acest weekend, potrivit serviciului european de supraveghere atmosferică Copernicus, care nu a precizat deocamdată dacă norul va fi vizibil cu ochiul liber aşa cum a fost cel de la începutul lunii februarie, informează AFP, citează Agerpres.

„Un alt nor de praf saharian se deplasează spre nord şi urmează să afecteze anumite regiuni din Europa în cursul weekendului şi la începutul săptămânii viitoare”, a precizat vineri serviciul Copernicus într-un comunicat.

„Norul de praf deşertic poate face ca cerul să devină roşu, poate limita vizibilitatea sau poate duce la apariţia unor urme pe maşini şi geamuri din cauza depunerilor de praf, dar impactul acestora este dificil de cuantificat cu patru sau cinci zile în avans”, a precizat Mark Parrington, director ştiinţific în cadrul Copernicus.

Cea mai mare cantitate urmează să se concentreze pe estul Spaniei şi nordul Franţei, însă norul ar putea ajunge până în Norvegia.

Copernicus prognozează în schimb o degradare a calităţii aerului în Spania, Franţa şi posibil în Regatul Unit şi ţările Benelux, avertizând asupra impactului acestui nor de praf asupra căilor respiratorii şi a depunerilor pe sol, în special pentru companii.

Noul precedent, care s-a deplasat deasupra Europei în perioada 4-8 februarie, a dus la depunerea mai multor micrograme de particule pe metru pătrat în cea mai mare parte a regiunilor din sudul Europei, echivalentul unei cantităţi ”de câteva sute de ori mai mare” decât media, conform serviciului Copernicus.


Preluat de la: Publika.md