ULTIMA ORĂ / Medicii din Omsk pretind că Alexei Navalnîi are o boală metabolică și are… glicemia scăzută. Alexei Navalnîi rămâne în continuare în comă

Un avion german a ajuns, vineri dimineață, în orașul siberian Omsk, pentru a-l transfera la un spital din Berlin pe opozantul rus Alexei Navalnîi, despre care se care că a fost otrăvit. Medicii ruși nu vor, însă, să-l lase să plece și spun că mutarea i-ar pune viața în pericol. Kira Yarmysh, secretara de presă a lui Navalnîi, afirmă că se trage de timp până dispar urmele otrăvirii.

14:00 Medicul-şef de la spitalul din Siberia unde este tratat opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi a declarat că acesta a fost diagnosticat cu o boală metabolică a cărei cauză este glicemia scăzută, informează Reuters. Doctorul Aleksandr Murahovski de la spitalul din Omsk unde este internat Navalnîi a mai spus că pe hainele şi degetele acestuia au fost găsite urme de substanţe chimice industriale.

11:00 Reprezentanții spitalului din Omsk afirmă că Alexei Navalnîi nu a fost otrăvit. Cu toate că în urmă cu o oră au declarat că este vorba despre o „otravă letală periculoasă pentru cei din jur”.

09.45 Autoritățile nu-l lasă pe Navalnîi să plece deoarece trag de timp pentru ca otrava să nu mai poată fi detectată în organismul său, scrie Yarmysh pe Twitter, adăugând că fiecare oră de întârziere poate fi decisivă pentru viața acestuia

09.36 Avionul ambulanță german a aterizat în orașul siberian Omsk, potrivit datelor de urmărire a zborurilor.

09.15 Medicul-șef care îl tratează pe Navalnîi a declarat că starea acestuia s-a îmbunătățit puțin, dar încă este în stare instabilă, așa că orice încercare de a-l muta ar putea să-i pună viața în pericol. Doctorul Alexander Murakhovsky a spus că există cinci posibile diagnostice și că rezultatele analizelor făcute politicanului de opoziție vor fi gata în două zile. El a refuzat să răspundă când a fost întrebat dacă Navalnîi a fost otrăvit.

08:38 Ivan Jdanov, unul din colaboratorii lui Navalnîi a declarat pentru presă că un colaborator al poliției l-a informat în organismului lui Alexei a fost găsit o otravă care este periculoasă nu doar pentru el, dar și pentru cei din jur care trebuie să se afle în costume de protecție. Medicii refuză să spună despre ce fel de substanță ar fi vorba, sub pretextul că este „o anchetă secretă”. 

08:00 Rudele lui Alexei Navalnîi nu primesc acceptul medicilor să-l transporte în alt spital. Medicul șef anunță că „nu este gată să-și asume răspunderea”.

Medicii pretind că starea de sănătate nu ar permite transportarea lui. Experiența SMURD demonstrează clar că la bordul unei aeronave bine dotate ești mai în siguranță decât orice într-o policlinică regională.

Amintim că au trecut aproape 24 de ore de la otrăvirea liderului opozițiie, iar medicii din Omsk nu au oferit încă vreun diagnostic.

Anastasy Vasilyeva: „Alexei este ținut ilegal din spital, în care nu există echipament necesar, nici tratament decent și condițiile necesare. Tratamentul oferit este ținut ascuns. Pentru că este evident că, dacă în Europa vor afla cum a fost tratat și pentru ce, va fi o rușine monstruoasă”.

**
Un avion medical urmează să decoleze din Germania la miezul nopţii (22.00 GMT) spre Rusia, cu obiectivul de a-l transporta pe opozantul Aleksei Navalnîi, care în prezent este în comă, la Berlin, a anunţat joi seară ONG-ul german care a închiriat aparatul de zbor, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Vom trimite la miezul nopţii un avion-ambulanţă cu echipament medical şi specialişti cu care Navalnîi va putea fi adus în Germania”, a declarat preşedintele ONG-ului Cinema for Peace, Jaka Bizilj.

El a precizat că speră să obţină acordul diferitelor autorităţi „în cursul serii” de joi pentru a putea încheia cu bine întreaga operaţiune.

Aleksei Navalnîi, una dintre cele mai cunoscute figuri ale opoziției din Rusia și un critic constant al președintelui Vladimir Putin, a ajuns la spital, în această dimineață, în stare de inconștiență, suspiciunea fiind că a fost otrăvit.

 


Preluat de la: Timpul.md