ULTIMA ORĂ / Alexei Navalnîi ar fi fost otrăvit cu o substanță toxică, care prezintă pericol și pentru cei din jur care trebuie să se afle în costume de protecție

Medicii din Omsk nu-i dau voie familiei lui Navalnîi să-l transporte pe Alexei în alt spital sub pretextul că este „netransportabil”.

08:38 Ivan Jdanov, unul din colaboratorii lui Navalnîi a declarat pentru presă că un colaborator al poliției l-a informat în organismului lui Alexei a fost găsit o otravă care este periculoasă nu doar pentru el, dar și pentru cei din jur care trebuie să se afle în costume de protecție. Medicii refuză să spună despre ce fel de substanță ar fi vorba, sub pretextul că este „o anchetă secretă”. 

08:00 Rudele lui Alexei Navalnîi nu primesc acceptul medicilor să-l transporte în alt spital. Medicul șef anunță că „nu este gată să-și asume răspunderea”.

Medicii pretind că starea de sănătate nu ar permite transportarea lui. Experiența SMURD demonstrează clar că la bordul unei aeronave bine dotate ești mai în siguranță decât orice într-o policlinică regională.

Amintim că au trecut aproape 24 de ore de la otrăvirea liderului opozițiie, iar medicii din Omsk nu au oferit încă vreun diagnostic.

Anastasy Vasilyeva: „Alexei este ținut ilegal din spital, în care nu există echipament necesar, nici tratament decent și condițiile necesare. Tratamentul oferit este ținut ascuns. Pentru că este evident că, dacă în Europa vor afla cum a fost tratat și pentru ce, va fi o rușine monstruoasă”.

**
Un avion medical urmează să decoleze din Germania la miezul nopţii (22.00 GMT) spre Rusia, cu obiectivul de a-l transporta pe opozantul Aleksei Navalnîi, care în prezent este în comă, la Berlin, a anunţat joi seară ONG-ul german care a închiriat aparatul de zbor, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Vom trimite la miezul nopţii un avion-ambulanţă cu echipament medical şi specialişti cu care Navalnîi va putea fi adus în Germania”, a declarat preşedintele ONG-ului Cinema for Peace, Jaka Bizilj.

El a precizat că speră să obţină acordul diferitelor autorităţi „în cursul serii” de joi pentru a putea încheia cu bine întreaga operaţiune.

Aleksei Navalnîi, una dintre cele mai cunoscute figuri ale opoziției din Rusia și un critic constant al președintelui Vladimir Putin, a ajuns la spital, în această dimineață, în stare de inconștiență, suspiciunea fiind că a fost otrăvit.

 


Preluat de la: Timpul.md