UE majorează fondul pentru susținerea armatei ucrainene

„UE își îndeplinește angajamentele. Fondul de asistență pentru Ucraina transformă cuvintele noastre în acțiuni. Cu ajutorul fondului, vom continua să sprijinim Ucraina să se apere împotriva războiului cu Rusia”, a declarat șeful diplomației UE, Josep Borrell.

Astfel, Consiliul UE a decis să majoreze limita financiară a Fondului European de Sprijin pentru Pace cu 5 miliarde de euro la prețurile curente și să direcționeze toată această realimentare pentru a ajuta Ucraina. Acest lucru se va face prin înființarea unui fond special pentru a ajuta Ucraina în cadrul Fondului European pentru Pace.

Se subliniază că Fondul European de Sprijin pentru Pace este un mecanism de finanțare extrabugetară a UE prin care UE poate furniza echipamente militare partenerilor săi, precum și asistență în materie de formare.

Fondul a fost înființat în martie 2021 pentru a menține pacea, a preveni conflictele și a consolida securitatea internațională. Statele membre ale UE își plătesc contribuțiile la acesta în fiecare an, pe baza unui buget anual.

După decizia de astăzi, „plafonul financiar” total al fondului va fi de peste 17 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a participat la reuniunea Consiliului Afacerilor Externe al UE din 18 martie, unde a fost luată decizia finală privind alocarea unei sume suplimentare de 5 miliarde de euro.

Kuleba i-a îndemnat pe partenerii europeni să ia toate deciziile necesare cît mai curînd posibil pentru a crește suma de 5 miliarde de euro suplimentare pentru Ucraina.


Preluat de la: Noi.md